Tags

, , ,

Nummer 47
Artiest Crosby, Stills, Nash & Young
Titel Almost cuy my hair
Jaar 1970
Wikipedia Almost cut my hair
Website CSNY
Tekst Genius

Twee weken oud was ik, toen de heren dit nummer opnamen. Een nummer dat het symbool werd van een hele generatie. De generatie van mijn ouders, al waren die wat traditioneler. Maar de hippies lieten hun haar groeien, om de generatie ervoor te ergeren. Dat lukte. Sterker nog, het werkte zo goed, dat een hele generatie hun haar lang droeg. Er zijn wetenschappelijke studies geschreven over het lange haar van The Beatles, over de vrije Ajacieden die op het vliegveld van een Oostblokland vastzaten, vanwege hun lange haar. Maar de echte hippies leefden natuurlijk in Californië. Vier van hen, muzikanten, kwamen samen en produceerden een van de beste albums in de muziekgeschiedenis. Vele mooie klassieke nummers, maar geen zo bepalend als dit nummer.

Almost cut my hair
It happened just the other day

Hoe kan Bob Dylan de Nobelprijs voor de literatuur krijgen, terwijl deze regels niet van hem zijn. Dit is poëzie met een hoofdletter P. Dit is veel meer dan ‘een liedje’. Zelfs een kwart eeuw later, toen ik het ontdekte, was het actueel. De strijd tussen de generaties is van alle tijden, de symboliek werd nooit meer zo mooi beschreven. En binnenkort is het een halve eeuw oud, ongetwijfeld zal iemand bezig zijn met een documentaire over dit nummer. Ik ga zeker kijken.

David Crosby is zeker niet mijn favoriete muzikant uit deze vier muzikale helden, maar hij schreef wel de mooiste regels.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.