Tags

, , , , , ,

P.F. Thomése – Ik, J.Kessels

Het eerste boek over J.Kessels riep ik op dit blog uit tot mijn boek van het jaar. Het tweede viel me vies tegen, slap aftreksel. Waarom dan toch het derde deel? Kun je twee kanten op beredeneren. Thomése moet de kans krijgen zich te revancheren, het wordt niet voor niets uitgebracht. Daarbij is het dieptepunt al bereikt, het kan nu alleen maar meevallen. En toen zag ik het gesigneerd liggen bij Broekhuis, ik was verkocht.

Het derde deel krijgt een extra laag als Thomése er achter komt dat het derde deel al bij de uitgever ligt, terwijl hij zelf niets heeft geschreven. Sterker nog, hij baalt er van dat zijn vriendschap met J.Kessels ten onder is gegaan door zijn verhalen. Maar wie schreef dit boek dan? Thomése moet op onderzoek uit. Op zoek naar J.Kessels of Peerke Sonnemans, die tegenwoordig de beste vriend van zijn voormalige beste vriend is. Zou Peerke het boek hebben geschreven?

En zo ontspint zich weer een mooi verhaal waarin het boek in het boek je scherp houdt. Wel weer langs de duistere kroegen, vreemde eettenten en dames van laag allooi. Zelfs tot in de straat waar J.Kessels woont. Maar treft Thomése hem? Kan hij de vriendschap herstellen? Komt hij achter de oorsprong van het derde boek?

Met veel plezier raasde ik door deel drie van deze trilogie (al kan ik me goed voorstellen dat er na drie andere boeken ineens weer een Kesselsboek uitkomt), moet ik toegeven dat Thomése zich goed hersteld heeft, al blijft het eerste boek de klassieker. Daar kan dit boek ook niets aan veranderen.

Citaat: “Dat er niets over Peerke te zeggen viel, daarmee was eigenlijk alles wel gezegd, om er tamelijk pleonastische nog maar eens een tautologie tegenaan te gooien. Wat niks was, kon ook niks worden. Hoe vaak je er ook over begon, wil ik maar zeggen. Ik was trouwens ook helemaal niet van plan om na de ruftende druiplul van Fons nu ook nog eens gezellig op het pikante flutleven van Peerke Sonnemans in te zoomen.” (p.48/49)

Nummer: 19-021
Titel: Ik, J.Kessels
Auteur: P.F. Thomese
Taal: Nederlands
Jaar: 2018
# Pagina’s: 199 (4397)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-94-929-2800-9

Meer:
Vladiwostock
Schaduwkind
J. Kessels The Novel
Het bami schandaal

Themaweek 66: Boeken