Tags

, , , , , ,

Jeroen Kuiper – Het andere Duitsland

Non fictie las ik vroeger weinig. In de loop der jaren steeds meer, ik zit nu zelfs te denken om het als thema voor het volgend boekenjaar te kiezen. Want door het niet te lezen, mis je veel. Erg veel. Dit boek van Jeroen Kuiper stond al een aantal jaren op mijn E-reader, maar toch las ik het niet.

Maar toen ik eenmaal begon, was het duidelijk dat ik dat veel eerder had moeten doen. Een serie artikelen maken ook een boek. En deze serie was erg boeiend, hoe is het leven in de voormalige DDR na zoveel jaar? Erg onderbelicht na de samenvoeging van de beide Duitslanden begin jaren negentig. Zelfs in eigen land interesseert het velen niet. Terwijl het juist interessant is om te lezen wat het met de mensen doet, hoe het leven van de doorsnee burger wordt geraakt door het politieke systeem.

Van de dorpen die compleet verdwijnen, tot dorpen die worden overlopen door Polen, omdat het aan de andere kant van de grens beter gaat. Van de FKK’ers die geen jeugd meer trekken, tot verzamelaars van Ossie-prullaria, Kuiper weet de verhalen overal vandaan te trekken.

Mooie verzameling, compliment voor de auteur.

Citaat: “De twee, kleinere groep bestaat uit puristen. Dit zijn meestal wat oudere mannen, die hun Trabant in een zo origineel mogelijke staat willen houden. Een van hen, de 31-jarige elektricien Torsen Brase uit het Oost-Duitse Riesa, heeft nauwelijks tijd voor vragen omdat hij zijn verkoopstand in de gaten moet houden. Hoewel een Trabant geen heel dure hobby is, stijgen de prijzen voor reserveonderdelen wel.” (30/186)

Nummer: 19-015
Titel: Het andere Duitsland
Ondertitel: de voormalige DDR twintig jaar na het val van de muur
Auteur: Jeroen Kuiper
Taal: Nederlands
Jaar: 2010
# Pagina’s: 208 (3350)
Categorie: Non-fictie
ISBN: 978-90-4680-636-4

Meer:
TPO
Duitsland instituut
Goodreads
Jeroen Kuiper


Themaweek 66: Boeken