Tags

, , ,

Nummer 51
Artiest Guru
Titel The traveler
Jaar 1995
Wikipedia Jazzmattaz, vol.2
Website Guru
Tekst Metrolyrics

Zelden zal een nummer een levenswijze zo mooi hebben weergegeven. Mijn reisverhalenbundel kreeg een citaat uit deze rap mee. “The more travellin’ I do, the more wise I become.” Jaren, decennia, misschien zelfs nu nog, mijn levensmotto. Je moet reizen om wijs te worden. Je moet mensen leren kennen, om ze te begrijpen.

Waarschijnlijk niet eens zijn beste nummer, niet mijn favoriete lied. Maar wel het nummer dat het beste bij mij past. “They see my face, then I’m gone”, al backpackend ging die zin me regelmatig door de kop als ik weer ergens op een busstation of vliegveld stond te wachten.

Guru (Gifted Unlimited Rhymes Universal) is niet oud geworden, maar hij heeft wel zijn stempel gedrukt op de muziekwereld. GangStarr was al goed, de Jazzmattaz series was geweldig. In Paradiso heb ik menig concert gezien, maar ondanks vele grote namen, durf ik toch wel te zeggen dat ik zelden zo heb genoten van een avondje in de poptempel als destijds bij Guru. Geweldige gastmusici, zoals Donald Byrd en Chaka Khan die gewoon meedoen met zijn idee, zijn muziek.

Als de term crossover nog niet bestond, dan zou die uitgevonden moeten worden voor Guru. Hem een rapper noemen is misschien niet beledigend, maar op zijn minst ontoereikend, Guru was een muzikaal genie.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.