Tags

, , , ,

Hendrik Groen – Zolang er leven is

Al een tijdje stond deze te lokken op mijn E-reader. Het is deel twee, omdat ik deel een nog niet gelezen had, wilde ik nog niet beginnen met het dagboek van Hendrik. Om diezelfde reden had ik de televisieserie ook langs me heen laten gaan, op een paar korte fragmenten na.

Toch kwam het moment dat ik dit boek het meest interessante vond en verlegen zat om een boek. Ik begreep al snel de populariteit van de serie. Hendrik is een heerlijke cynicus die van binnen uit kan vertellen over de laatste jaren die wel allemaal tegemoet gaan. Waar we met angst naar uitkijken. Even werd er destijds zelfs gedacht dat het een authentiek verhaal was, dat er daadwerkelijk een krasse tachtiger alles had meegemaakt en opgeschreven.

Hendrik weet een groepje gelijkgestemden (Omanido; Oud Maar Niet Dood) om zich heen te verzamelen, samen zijn ze uit op meer inspraak, maar vooral op meer lol in het leven. Dus niet wachten op de dood met een kopje koffie er naast, maar er op uit wanneer het kan. Uit eten op een rustige avond en dan veel plezier maken.

Het format lijkt wel geschreven te zijn met een mogelijke televisieserie in het achterhoofd, de avonturen zijn allemaal hapklare brokken. Licht verteerbaar voor de moderne lezer die het liefst niet al te veel diepgang zoekt. Eigenlijk is dat het enige wat me, na lezing, tegenviel. Er valt zoveel meer te zeggen, het onderwerp leent zich niet alleen voor satire, maar zeker ook voor diepgang. Niet gelukt.

Citaat: “De dood hangt altijd boven onze Oud-maar-niet-dood-club. Met acht leden van dik boven de tachtig mag je, volgens de statistieken, anderhalve begrafenis per jaar verwachten. En het is net als met de bus: hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat hij komt. Wij verdringen de statistieken uit onze gedachten om het leven draaglijk te houden. Oude struisvogels zijn we: allemaal steken we de kop in het zand, terwijl Magere Hein er op zijn dooie gemak tussendoor wandelt met zijn zeis, op zoek naar zijn volgende slachtoffer. Een mooie cartoon kan dat opleveren.” (p.115/279)

Nummer: 19-012
Titel: Zolang er leven is
Ondertitel: Het tweede geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar
Auteur: Hendrik Groen
Taal: Nederlands
Jaar: 2016
# Pagina’s: 374 (2715)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-94-023-0527-2

Meer:
Wikipedia
Facebook
Boekbeschrijvingen
Tzum