Tags

, , , ,

Soms moet je iemand vertrouwen. Soms moet je een gokje nemen. Dus werd de vergadering verzet en ging ik mee naar een band waar ik nog nooit een enkele noot van hoorde. Op maandagavond.

Maandag was altijd de avond van de reisleiding, ooit. De rest van de week was je druk, bezig, bezet, maandag kwamen we elkaar tegen in de kroeg. Maandag is ook een bijzondere avond om naar een concert te gaan. Het publiek is anders dan in het weekend. De typisch Nederlandse ziekte, onder buitenlandse artiesten al bekend onder de naam Dutch Disease, om dwars door de muziek te praten en de band als achtergrond te beschouwen, blijkt op maandagavond niet te heersen. Zelfs het niet al te boeiende voorprogramma kreeg de aandacht van het publiek, zelfs al kwam het niet voor hem. Compliment.

Het hoofdprogramma weet de zaal vrij snel te raken, al was daar die ene grijze joeler aan de bar niet voor nodig, dat voel je als band. En al kende ik geen nummer, ik luisterde geboeid. Vlagen Green on Red hoorde ik terug. Soms een beetje I am Kloot, maar vooral genoot ik van de band, hun samenspel. Er stond een mooie verzameling muzikanten op het podium. Linksvoor de toetsenist met een baard als Tom Hanks in Castaway. Midvoor zanger Timothy Showalter, de tweelingbroer van de zanger van de Spitfires. Rechtsvoor de gitarist, een wandelende pleidooi voor het basisinkomen. Daarachter een bassist die blij lijkt mee te mogen spelen en een drummer, die, als vele drummers, in een eigen wereld lijkt te leven. Gezamenlijk spelen ze boeiende nummers, maar vooral ook laten ze elkaar excelleren.

Mijn verbazing is groot wanneer drie van de bandleden Nederlanders blijken te zijn. Ingehuurd voor deze tour dus, maar ze lijken al jaren samen te spelen. Ook wanneer de microfoon niet voor hun hoofd zweeft, zie ik ze delen van de liedjes meezingen. De gitarist wordt door Tim aangekondigd als een 21-jarige boerenzoon en reïncarnatie van Jimi Hendrix. Lijkt me overdreven, maar dat de jongeman talent heeft is duidelijk.

En zo wordt de zaal anderhalf uur meegesleurd door afwisselende rockmuziek, dan weer rustig en ingetogen, dan weer raggend en beukend. Ik heb me kostelijk vermaakt. Een mooie maandagavond.