Tags

, ,

Nummer  66
Artiest  R.E.M.
Titel  The one I love
Jaar  1987
Wikipedia  The one I love
Website  R.E.M. HQ
Tekst  AZ Lyrics

Als de lijst om artiesten zou draaien, dan zou de band een stuk hoger staan. R.E.M. is een band met een geweldig oeuvre, maar het heeft meer geweldige albums, dan losse nummers gemaakt. Of vele goede nummers, ligt er aan hoe je er naar kijkt. Het was ook best lastig om het meest geschikte nummer te vinden.

De band groeide met mij mee, als tiener. Bij Fables of the reconstruction ben ik aangehaakt. Document was geweldig, The one I love komt van die plaat. Hun beste plaat volgde: Green, al volgde het grote publiek pas bij Out of time en Automatic for the people. Hun hits zijn ook uit die tijd.

Het gevoel dat ik had vlak voordat de band opkwam tijdens Pinkpop 1989 kan ik nog oproepen. Ik had U2, Pink Floyd en vele Nederlandse muziekhelden al gezien, dit zou mijn eerste keer R.E.M. worden. Op de plek waar ik stond, volgens mij was ik al mijn vrienden kwijt tegen die tijd, was het geluid slecht. Zeg maar beroerd. De zang van Stipe kwam niet over de muziek heen, ik ben er nog van overtuigd dat het compliment van mijn buurman (‘ze kunnen jou daar beter neerzetten’) niet sarcastisch bedoeld was, ondanks mijn beperkte zangkwaliteiten. Een week later zat ik op dinsdagavond aan de radio gekluisterd, met een vers cassettebandje, we kregen een uur, bijna de hele set, te horen bij Jan Douwe Kroeske. Het klonk geweldig, het bandje heb ik heel vaak gedraaid. Vergeten was dat het niet zo goed klonk vlak bij het podium.

In 2000 reed ik op weg naar Atlanta een stukje om, om Athens, Georgia te bezoeken. De stad waar R.E.M. vandaan kwam. Ik reed in een huurauto de muziektour. De temperatuur en de ijzel nodigden niet uit om de tour te wandelen.

Michael Stipe is een van de grootheden van de moderne popmuziek, zijn band verdient veel lof. En het gekozen lied is geen liefdeslied, al zullen velen dat wel zo interpreteren.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.