Tags

, ,

Nummer  69
Artiest  Nena
Titel  Nur geträumt
Jaar  1982
Wikipedia  Nur geträumt
Website  Nena
Tekst  Nena.de

Hitlijsten vond ik interessant toen ik een jaar of zeven, acht was. Een jaar later ontdekte ik dat ik elke week een gratis papiertje kon ophalen bij de platenzaak. Ik ging naar meerdere zaken en bouwde een hele collectie op. Ik schreef in schriftjes de lijsten op die ik niet kon ophalen. Maar dan nog is Nederland klein. En als je dicht bij de grens woont, kun je ook eens luisteren wat aan de andere kant van die grens populair is.

Dus had ik ontdekt dat ik, ik geloof op woensdagavond, op WDR4 een Duitse hitparade kon beluisteren. Daar stond veel in wat ik al kende, maar ook Duitse artiesten die in Nederland niet echt bekend waren. Terecht overigens meestal. Tot ik op een avond een liedje hoorde van een zangeres dat leuk klonk. En via een Duits blad (internet bestond niet, je informatie stond in tijdschriften als Popparade of Hitkrant) dat ik kocht ontdekte ik dat die zangeres een hele band had. Nena. De bijnaam die ze had gekregen op vakantie in Spanje, als klein meisje en sindsdien was blijven hangen.

In Nederland wilde het niet echt vlotten, de plaat was niet te verkrijgen. De single flopte in Nederland. De opvolger werd een wereldhit. Iedereen kende het nummer over de 99 ballonnetjes. Ook in het Engels verkrijgbaar. En iedereen vond Nena leuk.

Lastig, als puber. Vond ik haar leuk of alleen haar muziek? Wilde ik mijn ontdekking blijven claimen, zoals zo belangrijk is op die leeftijd? Kon je iemand die een commerciële wereldhit scoorde nog wel serieus nemen? Gelukkig was de LP goed. Ook de opvolger schafte ik zonder probleem aan. De derde werd al cult. De hits bleven uit, Nena werd een eendagsvlieg.

Toch heeft ze het nog redelijk uitgehouden. Een plaat met kinderliedjes, een plaat met remixes, een duet met Kim Wilde, over mevrouw Kerner hoeven we ons geen zorgen te maken. Voor mij blijft het eerste hitje, in Nederland na de grote hit opnieuw uitgebracht, het mooiste nummer. Kan door het verhaal komen, durf ik niet te ontkennen.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.