Tags

, , ,

Nummer  70
Artiest  Mano Negra
Titel  Mala Vida
Jaar  1988
Wikipedia  Mala Vida
Website  Facebook
Tekst  Genius

Je gaat mee, volgende week. We slapen in Groningen. Het was een mededeling. Ik kende de band niet, maar een avondje naar een andere stad is altijd goed. Concert meepikken, ook leuk. King Kong Five kwam op de radio voorbij, ik was nog niet overtuigd.

Het duurde geen tien minuten. Kleine zaal Oosterpoort, bijna iedereen zat te wachten en luisterde naar dat Franse bandje dat het podium op kwam. Het was overdonderend. Zonder uitzondering ging het hele publiek binnen een paar minuten om. Voor de voorste banken ontstond een moshpit, toen we dat woord nog niet eens gebruikten. De eerste stagediver die ik ooit zag, klom daar op het podium, sprong er ook weer af. Wat een geweldige band!

Een jaar later zag ik ze op Pinkpop, ook daar, vroeg in de ochtend, waren er weinig die stil konden blijven staan. Dit was een festival openen, geen rustig luistermuziekje, maar volle vaart vooruit. Mano Negra is zonder twijfel een van de beste bands als het op optreden aankwam. Hun platen waren leuk, maar je moest ze gewoon live zien.

Mala Vida was de tweede single van Patchanka, het doorbraakalbum. Al voordat Mano Negra bestond, speelde Hot Pants het nummer, de vorige band van Manu Chao. En nog lang nadat de band uit elkaar is gegaan, staat het nog op het repertoire van Manu, nu hij solo speelt. Het nummer leeft, de blazers kunnen voluit meedoen, het is het kenmerkende geluid van de band die allerlei stijlen, culturen en talen door elkaar mengt.

De vijf gulden die het concertkaartje destijds kostte is waarschijnlijk een van de beste investeringen van mijn leven geweest.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.