Tags

, , , , ,

Dan Turell – Mord in San Francisco

Soms staat er een boek in de kast, dat je liever niet leest. Niet omdat je denkt dat het niet de moeite waard is, maar om het gevoel dat je het nog kunt lezen. Slechts twaalf boeken schreef Nonkel Dan (blijkbaar is hij in Denemarken ieders oom) over de naamloze cynicus, de hoofdpersoon in deze moordserie. Daarvan werden er ooit drie in het Nederlands vertaald. Na die drie ging ik op zoek, maar Engels, wat voordehand liggend leek, was nog minder bedeeld dan Nederlands. Dus kwam ik uit bij onze Oosterburen. Zij vertaalden wel de hele serie. Maar dat wil nog niet zeggen dat je ze zo even uit de kast kunt pakken. Een paar jaar achter elkaar schafte ik er, elke keer dat ik in een goede Duitse boekhandel stond, een aan. Maar op een dag stonden ze er niet meer. Het jaar er op weer niet. Dus ben ik ondertussen aangewezen op de tweedehands markt in Duitsland. En omdat het dus nog onzeker is of ik de laatste ontbrekende titels ooit vind, twijfelde ik heel erg om de laatste nog beschikbare titel uit mijn eigen kast wel zou lezen. Want het gevolg is automatisch dat ik nu geen boek meer te lezen heb van Turell.

Toch las ik het laatste relaas van de journalist die met zijn verse bruid op vakantie is in San Francisco. Binnen een dag is hij, ook daar, betrokken in een moordzaak. Een Deen die hij in het vliegtuig ontmoette wordt vermoord. Hij is zelfs even verdachte, maar weet zich eruit te lullen. Vanuit Kopenhagen komt ondersteuning voor de lokale politie. Commissaris Ehlers, zijn oude vriend, mag natuurlijk niet in het verhaal ontbreken.

Als vaker in deze serie, is het plot niet het sterkste deel van het boek. Een feit dat vreemd is, wanneer je bedenkt dat een ‘kriminalroman’ het meestal juist moet hebben van het plot. Misschien worden de boeken wel verkeerd in de markt gezet. Want juist het karakter, de naamloze held, maakt dat ik keer op keer naar deze serie kijk, wanneer ik een Duits boek wil lezen. Dat een reeds jaren overleden Deen de voorkeur krijgt boven aanstormend jong talent, boven de gevestigde namen van de Duitse literatuur.

Zijn zwarte humor, zijn mooie levenslessen, zijn soms diepzinnige gedachten, zijn sterk ontwikkelde rechtsvaardigheidsgevoel, zijn jaloersmakende liefde voor zijn vrouw, die hij tegelijk los kan laten, want zijn liefde is onvoorwaardelijk, daar hoort afstand en ruimte bij, de naamloze journalist is een van de mooiste boekkarakters die ik ken.

Nu op zoek naar de ontbrekende titels. Ik zou het doodzonde vinden nooit meer een titel in deze serie te mogen lezen.

Citaat: “Hinter mir stand ein großer, tätowierter Mann mit langen, fettigen Haaren und nacktem Oberkörper unter einer schwarzen Weste. Er begrüßte mich auf eine Weise, als wären wir alte, enge Freunde.

Ich hatte ihn vorher noch nie gesehen, und er sah nicht so aus, als hätte ich einen neuen Freund gefunden.” (p.70

Nummer: 18-057
Titel: Mord in San Francisco
Auteur: Dan Turell
Taal: Duits (Deens)
Jaar: 2008 (1990)
# Pagina’s: 252 (10824)
Categorie: Whodunit
ISBN: 978-3-404-15904-8

Meer Turell:
Krimi Couch
Goodreads
Wikipedia
Official site

Meer Turell op gerbie.nl:
Mord auf Bornholm
Mord im Waschsalon
Mord in Vesterbro
Mord im März
Moord in het donker
Mord in der Dämmerung
Moord op Malta
Moord in het Paradijs
Mord im Herbst