Tags

, , , , , , ,

Milan Simecka – Het einde van de stilstand

Simecka (en dan hoort er nog een mini-v’tje op de c te staan), is een Slowaaks dissident. Alhoewel, dissident was wat hij genoemd werd in Tsjechoslowakije, een land dat al meer dan een kwart eeuw niet meer bestaat. In 1977 was hij betrokken bij Charta 77, een beweging in zijn land tegen de Sovjetoverheersing. Natuurlijk waren de autoriteiten het daar niet mee eens. Hij verloor zijn baan, zat in de gevangenis, maar zijn gedachtegoed veranderde niet. Zijn leven wel.

Een decennium later voelt hij dat er wat te gebeuren staat. In Moskou is ene Gorbatsjov aan de macht gekomen, in zijn land zal er ook wat veranderen, dat kan niet anders. Hij besluit een jaar lang een dagboek te schrijven. Aan het eind van het jaar ziet hij dat een jaar niet genoeg is, pas in 1989 gaat het land echt op de kop, dus duurt het boek iets langer.

Het dagboek is een mooie blik achter het ijzeren gordijn, daar waar we in het westen weinig over te weten kwamen, Het is interessant om te lezen over degenen die zich verzetten, ondanks de nadelen voor zichzelf. Het geeft inzicht in het land. Groot nadeel is dat een behoorlijk referentiekader ontbreekt. Ik weet te weinig over Tsjechoslowakije om alle info goed te verwerken, ik ken de namen niet die hij noemt.

Goed boek, geen licht tussendoortje.

Citaat: “Ook de gidsen op de Oost-Europese dwaalwegen zijn ongetwijfeld de theorieën van de ondergeschiktheid van het maatschappelijke aan het particuliere en het grote aan het kleine toegedaan. Vol vuur onttrokken zij aan het persoonlijke bereik alles wat maar mogelijk was. Ik denk niet dat dit op de een of andere manier samenhing met de vijandschap voor particulier eigendom, eerder vijandschap voor alles wat zich onafhankelijk gedraagt tegenover de staat en haar bureaucratie. Op basis van deze bezetenheid werd in enkele generaties elk verantwoordelijksgevoel voor al het openbare vernietigd en werd feitelijk het hele land dakloos, niets was meer van iemand en doordat steeds meer door staatseigendom anoniem werd gemaakt, verspreidde zich deze in het Oosten algemeen bekende ziekte van de onverantwoordelijkheid. (p.121)

Nummer: 18-027
Titel: Het einde van de stilstand (Konec Nehybnosti)
Auteur: Milan Simecka
Taal: Nederlands (Orig.: Slowaaks)
Jaar: 1991 (1990)
# Pagina’s: 244 (5814)
Categorie: Politiek
ISBN: 90-71677-82-6

Meer:
Wikipedia
Goodreads

Themaweek 64: Meer boeken