Tags

, , , ,

Achter het verhaal zit meestal nog een verhaal. De schrijver van het verhaal kan het je vertellen. De Volkskrant heeft het goed aangepakt. In Het Volkskrantgeluid hoor je de journalist over zijn of haar verhaal. Erg interessant. Niet altijd, maar heel vaak wel. Je realiseert je vaak niet hoeveel moeite het kost voordat je een artikel hebt van een paar honderd woorden. Of wat er allemaal niet in staat.

En toen ik die podcast al een tijdje beluisterde, ontdekte ik dat Gijs Groenteman, die het Volkskrantgeluid soms presenteert, ook nog eens een extra podcast opneemt. In de ondertussen beroemde archiefkast nodigt hij gasten uit onder het motto ‘Met Groenteman in de kast‘, ook te vinden als Volkskrant Cultuur. En ook daar luister ik met veel plezier naar. Soms iets te lang, meer dan een uur vind ik niet nodig (en dat gebeurt steeds vaker), maar de afleveringen van 30-40 minuten zijn erg vaak erg interessant. Dat merk ik aan mezelf, doordat ik ook luister naar gasten die ik helemaal niet ken of die ik voordien juist niet boeiend vond. Zegt ook wat.

Via Soundcloud zie ik dat er nog meer thematische podcasts van de Volkskrant te vinden zijn, maar twee afleveringen en dan een jaar niets, geeft voor mij aan dat niet alles werkt. Spreekt juist in het voordeel van de krant. Je moet het proberen om te zien of het de moeite is, niet vooraf beoordelen of het wel of niet gemaakt mag worden.

Themaweek 63: Podcasts