Tags

, , , , ,

Graag lees ik iets meer dan de krant. De achtergronden. De onderliggende feiten. De dingen die voorbij de waan van de dag gaan. Maar er zitten ook maar zo veel uren in een dag. In een week. In een jaar. Dus staat de Groene Amsterdammer soms een jaar in de krantenbak voordat ik eindelijk aan lezen toekom. 60 boeken, paar dozijn tijdschriften en 400 kranten per jaar is al lastig genoeg. De oplossing is de podcast. Op momenten dat ik niet kan lezen, kan ik wel mijn oordoppen indoen en luisteren op mijn telefoon.

Gelukkig hebben we in Nederland een aantal Podcasts die perfect aansluiten bij mijn wensen. Het radioprogramma Argos bijvoorbeeld. Als afleveringen te beluisteren, maar ook per onderwerp. Onderzoeksjournalistiek zoals we dat veel te weinig horen.

Nieuw medium Follow the Money is ook erg boeiend. Afhankelijk van donaties en leden, maar ondertussen al onmisbaar in het Nederlandse perslandschap. En sinds kort met een podcast, waarin Frederique de schrijver van een bepaald artikel nog eens doorvraagt met alle vragen die je zelf al had op het moment van lezen. En de schrijvers nemen de tijd voor haar. Zelfs als je het bewuste artikel niet gelezen hebt, nog steeds goed te volgen. Mooi concept.

Al jaren het beste televisieprogramma op de Nederlandse televisie is Tegenlicht. Ook zij hebben onderwerpen die verder gaan dan de actualiteitenrubrieken, veel verder dan het nieuws. Zij presteren het om onderwerpen waar ik voorheen nooit over nadacht, zo boeiend te brengen dat ik aan het eind van de aflevering meer wil weten, meer wil lezen. Elke twee weken verschijnt nu ook Future Shock, voor de liefhebber. Luister en denk mee. Er is meer op de wereld dan je eigen straat, je eigen werk, je eigen clubje.

Themaweek 63: Podcasts