Tags

, , , , , , , ,

Harry Walstra – Robben

Hornby begon, voetballiteratuur werd salonfähig. Gijp bleek de doorbraak in Nederland. Net als in Engeland zie je nu dat menig voetballer een eigen biografie krijgt, soms al voordat de carrière ten einde is. In een goede boekhandel zie je al snel een plankje vol voetbalboeken staan. Op de cadeautafel liggen de meest recente.

Best gek dat een van de beste voetballers die Nederland ooit kende nog geen biografie had. Fries Walstra zag in mede-noorderling een mooi onderwerp en wierp zich op de import-Bayer. Een grondig onderzoek leverde een behoorlijke pil op van de linksbenige rechtsbuiten.

Walstra sprak velen, keek uren naar beelden, zocht in de krochten van het internet, maar vergat ook de voordehand liggende bronnen niet. Resultaat is een goed lezenswaardig verhaal, een overzicht van diens leven, waarin sommige wedstrijden uitgebreid aan bod kwamen, als symbool voor een bepaald toernooi of levensfase.

Ondanks dat we al erg veel weten over Robben, zoals we over alle spelers uit de huidige generatie van voor naar achteren het meeste al gelezen hebben, in tegenstelling tot de legendarische spelers uit de jaren zestig of daarvoor, blijft het interessant om diens verhaal te lezen. Al zouden die oudere legenden ook wel eens zo legendarisch geworden kunnen zijn door het gebrek aan voorkennis. Levert wel weer mooie verhalen op. Dat wel.

Zelf heb ik niet zo veel met Robben. Maar voor de doorsnee voetballiefhebber, de voetbalfan die niet zo heel veel leest, is dit boek ongetwijfeld een mooie aanwinst. Stiekem denk ik tussen de regels door te lezen dat ook Walstra niet de allergrootste fan is. Hij zoekt liever een mooi verhaal over een onbekende ster uit de jaren veertig uit en schrijft er dan een mooi artikel over. Maar omdat dat bijna niet verkoopt, werpt hij zich nu op een onderwerp waarvan je mag uitgaan dat er wel tig boeken zal verkopen.

Daarbij is de biografie niet mijn favoriete genre. Mandela, tuurlijk. Keith Richards, okay. Maar elke voetballer die in de premierschip twee keer heeft gescoord belt een journalist op om zijn verhaal op te laten schrijven. Honderden snel vergeten spelers hopen door een boek niet vergeten te worden. En om dan de pareltjes eruit te vissen, is een hele opgave. Zo wil ik geen boek lezen over Litmanen, wetende dat hij buiten het veld vast een hele aardige vent is, maar zijn levensverhaal is nou eenmaal niet echt boeiend. Spelers die ik minder sympathiek vind, zijn dan ook niet per se interessant boekmateriaal.

Daar kan Walstra niets aan doen, je kunt niet een kritisch boek schrijven, als je hoopt dat je boek geschikt is voor de mainstream. Je kunt niet een cultheld groot maken, wanneer je hoopt meer dan 100 exemplaren te verkopen. Walstra doet zijn best, is een goede verteller, gemotiveerd researcher en heeft binnen de beperkingen van het genre een goed boek afgeleverd.

Zijn uitweidingen over voor deze biografie niet relevante voetballers, de anekdotes die tussendoor komen, de zijpaadjes, maken dit boek voor mij juist de moeite waard. Zijn feitenkennis is indrukwekkend. Maar tegelijkertijd passen ze niet echt in het boek, meer dan couleur locale is het niet, terwijl het verhaal van Robben dat niet nodig heeft. Sommige toelichting heeft de fanatieke voetbalkenner weer niet nodig, maar staat er wel in, wetende dat het voor de doorsnee lezer juist nuttig is.

Walstra is een echte liefhebber, houdt van mooie verhalen en bouwt aan een mooi oeuvre voetbalboeken. Dit is zijn tweede biografie, na Rinus Israël. Benieuwd wie het volgend onderwerp wordt. Suggesties: Lubbe van Dijk, Leroy Echteld, Ron Jans of Henk de Haan.

Citaat: “Met zijn doelgerichte spel, geweldige traptechniek en razendsnelle acceleraties en passeeracties is hij een absolute sensatie. Als Bayern-speler scoort de nieuwe aankoop aan de lopende band. Lionel Messi is in 2009 al een wereldster maar een volledig fitte Arjen Robben doet helemaal niets voor hem onder. Een Robben in topvorm is voor geen enkele Bundesliga verdediger af te stoppen.” (p.128/129)

Nummer: 18-060
Titel: Robben
Ondertitel: Het bijzondere leven van een wereldster uit Bedum
Auteur: Harry Walstra
Taal: Nederlands
Jaar: 2018
# Pagina’s: 288 (11528)
Categorie: Voetbal
ISBN: 978-90-8975-303-8

Meer Walstra op gerbie.nl:
De aartsrivalen
Vedette aan de zijlijn
We proberen weer gewoon te doen

Walstra elders:
WK74finale (site)
We proberen weer gewoon te doen (bestellen!)
De diepgaande middenvelder

Meer voetbalbiografieën:
Simon Kistemaker
Rene van der Gijp
Johan Cruijff
Zlatan Ibrahimovic
Frits Korbach
Andy van der Meijde
Michel Boerebach
Steve Mokone
Diego Maradona
Kuif den Dolder
Thomas Skuhravy
Toni Schumacher

Themaweek 62: E-books