Tags

, , , , ,

Carlos Maria Dominguez – Het papieren huis

Wanneer je van lezen houdt, pardon, wanneer je aan boeken verslaafd bent, dan is het altijd mooi om te lezen over mensen die die verzamelwoede en leeshonger ook in zich hebben. In mijn geval lees ik graag schrijvers uit Latijns-Amerika. De heer Dominguez kende ik nog niet. Met dit boekje is daar verandering in gekomen.

Naar Uruguay reizen om daar op zoek te gaan naar waar een bepaald boek vandaan komt, is een geweldig gegeven. Het gaat over de liefde voor boeken, over de lokale cultuur, over het leven. Er zitten vreemde figuren in, kunstenaars, bibliofielen. Het heeft alles om een prachtige dikke roman te worden. Maar dat werd het niet, het werd een dun boekje, een novelle.

En dat is eigenlijk het enige negatieve commentaar dat ik kan geven. Dit had een dik boek moeten zijn, dit had zo aan kunnen sluiten bij het kerkhof der vergeten boeken. Maar het was geweldig om te lezen, Dominguez mag aansluiten bij Paz, Vargas Llosa, Allende, Garcia Marquez, Sacheri, Alvarez en Galdeano. Mooi rijtje.

Citaat: “Het zit zo dat hij zijn boeken heeft meegenomen naar Rocha. Naar de strook zand tussen de lagune en de zee. Een dure reis, want de boeken moesten over een afstand van tweehonderd kilometer in verscheidene dichte vrachtwagens worden vervoerd. Vast en zeker eerst over de verharde weg en vervolgens met paard en wagen over de zandvlakte naar de plek, bijna op het strand, waar de open hut kwam te staan.” (p.66)

Nummer: 18-025
Titel: Het papieren huis (La casa de papel)
Auteur: Carlos Maria Dominguez
Taal: Nederlands (Spaans)
Jaar: 2004 (2002)
# Pagina’s: 96 (5097)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-458-4813-9

Meer:
Lachspa
Roelf Middel
Hebban
Wikipedia