Tags

, ,

Kan dat? Een blog volwassen laten worden? En dan bedoel ik niet onderwerpen die voor degenen onder de 18 minder geschikt zijn (al kan je daar ook over discussiëren of dat zo is, maar daar draait het hier niet om), maar het blog zelf.

Want vandaag, 18 jaar geleden, blogde ik voor het eerst. Ik kende het woord bloggen toen nog niet eens. Begreep ook niet zo goed waarom mensen een soort van dagboek bijhielden op internet. Meer dan kale tekst was het ook nog niet, de techniek was nog niet zo ver. Het werd web 2.0 genoemd, de mogelijkheid tot interactie. Vandaag de dag kun je je niet voorstellen dat het ooit anders was.

Instinctief voelde ik blijkbaar dat dit iets voor mij was. Dat bloggen de toekomst was. Mijn eerste blogje was ook niet echt lang: Start. In het Engels natuurlijk, Nederlands op het www was toen nog schaars. Niet erg, het was de taal die ik toen dagelijks gebruikte. Ik dacht en droomde toen in die taal.

Ondertussen is bloggen achterhaald, vloggen trekt veel meer publiek. Maar ook al ben ik heel blij wanneer ik flink wat bezoekers trek, dat is nooit het primaire doel geweest van mijn blogs. En in het Engels blog ik zelden nog. Dit Nederlandstalig blog is mijn primaire blog tegenwoordig. Mijn LiveJournal bestaat nog altijd, maar is meer een backup, een archief. Dit blog nam het in 2005 over. Eerst als web streepje log, sinds 2011 via WordPress. En sinds een paar jaar mijn eigen domein. Beide blogs passeerden onlangs de grens van 3.500 blogjes. Meer dan 7000 blogjes dus, al zitten er ook dubbelingen in.

En vandaag is mijn blog dus volwassen geworden.

Advertenties