Tags

, , ,

Nummer  86
Artiest  Boegies
Titel  Meh
Jaar  1986
Wikipedia  Boegies
Website  Poparchief Groningen
Tekst  Meh

Iconische anarchopoëzie. Klinkt zwaar. Maar tegelijkertijd wel kloppend. In het voorprogramma van de Kecks, mijn eerste echte concert, stond een bandje uit Groningen waar ik wel eens van gehoord had. Op de tv had ik ze gezien bij Jonge Helden, een mooi VPRO-programma uit die tijd. We waren op tijd in Deventer, meer dan dertig kilometer gefietst. Ik wilde vooraan staan, dat had ik me voorgenomen.

Het voorprogramma begint, ik zie een papiertje op de grond bij de microfoon van de zanger. Een stuk of dertig titels. Dit kon wel eens een lange avond worden. Na twee of drie nummer gebeurde er van alles achter me. Dit was geen dansen, geen bewegen, hier was een kolkende massa die tegen elkaar aan botste en alle kanten op sprong. Gerbie maakt kennis met pogo. Ik vond het vreemd, je ging toch naar een concert om naar muziek te luisteren?

Een half uur heb ik geprobeerd oogcontact te krijgen met de zanger, die zou dit toch ook wel maf vinden? Toen raakte hij de draad kwijt. “Het volgende nummer heet..” en toen viel het stil. Hij keek op de lijst voor hem, maar wist niet precies waar ze waren gebleven. “Ach, speel maar wat”, mompelde hij en de band deed exact dat. Een ruim uur was voorbij en de setlist was af. Piepke/Speedy bedankte ons en het hoofdprogramma kon beginnen met opbouwen.

Natuurlijk bleef ik meer fan van de Kecks dan van de Boegies, maar ik heb de band wel leren waarderen. Pretpunk uit Groningen, geweldig om naar te luisteren. Meerdere goede albums. Tig legendarische nummers. Maar natuurlijk was hun doorbraakhit de klassieker. De eerste keer na 126 nummers in deze lijst dat de tekst hierboven in het vakje past, dat er geen link nodig is.

Als de Boegies ons iets geleerd hebben is dat het niet altijd diep hoeft te gaan. Dat je lol moet hebben. Dat pretpunk een genre is. En Piepke staat nu drie keer in deze lijst, na Jammah Tammah en ADHD Spietmobiel.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.