Tags

, , , , , ,

Mars Hendrix – Gotcha! 1990 – 1993

Zonder enige twijfel een van mijn favoriete bands van de jaren negentig, een van de beste Nederlandse bands ooit. Maar ook een band die nauwelijks een eenheid was. Live geweldig, organisatorisch matig.

Mars zat in de band en schreef een dagboek. Tenminste, zo lijkt het. Hij gaf het een paar jaar later gratis weg aan liefhebbers. Ondergetekende dus. Maar een tekstbestandje op je harde schrijf nodigt niet echt uit om te lezen. Maar sinds ik een E-reader heb, staat het bestand er ook op. En dus las ik, tussen de bedrijven door, tijdens een werkweek, elke keer een paar bladzijden.

Het verhaal is precies wat je verwacht. Zelfs het woord cliché is een cliché. Drank, drugs, goedkope hotels en gesloopte hotelkamers, onderlinge ruzies. Kijk naar Spinal Tap of Bad News en je weet genoeg. Dat is best interessant voor hardcore fans, maar gaat ook al snel vervelen. Bandleden die voorschotten op hun gage vragen, krijgen en er doorheen jagen. Een platenmaatschappij die een kwalijke rol speelt. Onderling wantrouwen, maar chemie op het podium. Guerilla-marketing avant la lettre, publiciteit scoren voordat dit gerechtvaardigd is, de band weet in ieder geval op te vallen, geen grijze muis.

Maar na een paar honderd schermpjes ben je klaar. Weer een ruzie. Weer iemand die niet weet om te gaan met de roem. Weer een eigenzinnige artistieke beslissing die economisch gezien niet slim is. Niet alleen had de band een goede manager kunnen gebruiken, ook deze deelbiografie had een redacteur nodig gehad. En dat is een lullige constatering, aangezien de schrijver naast achtergrondzanger ook manager werd van de band.

Boeiend verhaal, nooit als boek verschenen. Misschien maar beter ook.

Citaat: “Bryan Roy stond bij ons standaard op de gastenlijst. Helaas is hij nooit gekomen. We hebben n keer een heel optreden aan hem opgedragen, toen hij door Van Gaal uit het eerste elftal van Ajax was gezet.” (p.466-467/682)

Nummer: 18-001
Titel: Gotcha! 1990 – 1993
Auteur: Mars Hendrix
Taal: Nederlands
Jaar: 2003
# Pagina’s: 682
Categorie: Muziek
ISBN: nvt

Meer:
Concert recensie (dit blog)
Wikipedia
Muziekencyclopedie
3voor12