Tags

, , , , ,

Nummer  92
Artiest  Lou Reed & John Cale
Titel  Small town
Jaar  1990
Wikipedia  Songs for Drella
Website  Volkskrant
Tekst  Lyrics Wikia

Velen zullen het gevoel kennen, behalve zij die daadwerkelijk opgroeiden in een grote stad, tegenwoordig een steeds groter deel van de wereldbevolking. Reed zingt het, Cale speelt op de piano.

Het is het openingsnummer van Songs for Drella. De twee heren hadden elkaar jaren niet gesproken, na het overlijden van Andy Warhol voelden ze beiden dat ze iets moesten doen. Het werd deze ode aan de artiest die hen samenbracht in de Velvet Underground. Warhol die oog had voor talent. Warhol die kunst simpel maakte.

Een aantal jaren daarvoor had ik de Velvet Underground al ontdekt. Songs for Drella was een van de eerste CD’s die ik kocht, nadat ik een CD-speler had aangeschaft. Grijs draaien zoals bij elpees kon niet, maar ik speelde de CD dag in dag uit, week in week uit, kende de teksten van begin tot eind. De keuze was lastig. Style it takes gebruik ik nog altijd om kunst uit te leggen. Forever changed was de hit. A dream was zo sfeervol, dan wil je alleen maar luisteren, niet meezingen.

Het werd Small Town. Om het beeld. Omdat het bij beide paste. Omdat ik in die tijd ook nog dacht dat ik in een wereldstad zou eindigen. En ondanks dat ik dat een aantal keren heb gedaan, ben ik weer in die smalle stad terecht gekomen.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.