Tags

, ,

Nummer  93
Artiest  Tori Amos
Titel  Silent all these years
Jaar  1991
Wikipedia  Silent all these years
Website  Tori Amos
Tekst  Song Meanings

Ergens in 1994 vertelde een collega dat hij naar Tori Amos was geweest in Paradiso. De naam had ik wel eens gehoord, maar ik kon niet beweren dat ik haar kende. Zijn verhaal was dolenthousiast. “Een volle zaal, een piano en een kruk. Ze komt op, gaat half op de kruk zitten, half naar het publiek gedraaid en begint te spelen. Een lekker wijf die prachtige muziek maakt wijdbeens naar het publiek kijkend, wat wil je nog meer?” Ik was overtuigd.

Haar CD’s kocht ik daarna allemaal. Eerst de oudjes, daarna de rest. Dat heb ik nog een aantal jaren volgehouden, maar langzaam maar zeker zakte ze uit mijn bewustzijn. Kreeg niet meer mee wanneer ze een nieuw album maakte, hoorde iets wat niet bijzonder was.

Maar toen het internet groter werd, ontdekte ik via YouTube dat ze nog steeds erg vaak optrad. En dat ze graag werd uitgedaagd om een nummer te coveren. Vijf jaar geleden blogde ik al eens over de Queen of Covers. Tientallen schitterende nummers van anderen, allemaal op haar eigen wijze vertolkt.

Toch is haar eigen muziek nog beter. Persoonlijker. Passender. Gevoeliger. Het raakt je, elke keer weer. En dus ben ik na al die jaren nog stil als ik haar hoor zingen en spelen.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.