Tags

, , , , , ,

Rick de Leeuw & Erik Jan Harmens – Echte mannen scheiden niet

Als fanatiek Kecks-fan, heb ik jaren alle boeken gekocht die voormalig zanger Rick de Leeuw produceerde. Optreden zag ik hem niet meer, ik had de indruk dat hij in Vlaanderen niet alleen meer gewaardeerd werd dan in zijn vaderland, maar ook dat hij er zich meer thuis voelde.

Dat terwijl zijn columns leuk waren om te lezen, zelfs zijn poëzie vond ik de moeite waard.

En toen droogde de stroom op. De laatste jaren is hij wel eens in De Muur verschenen, hij mocht meedoen met de Willibrord sessies. Leuk. Maar schrijven? Zelden. Toen kwam ik deze bundeling tegen. Samen met ene Harmens, die ik niet ken, geschreven.

Het thema wordt snel duidelijk. Scheiding. Blijkbaar een onderwerp waar beide heren iets over te melden hebben. Ik niet. Het is dus ook best lastig om me in te leven. De teksten zouden songteksten kunnen zijn, maar ik hoor er de muziek niet bij, zoals het Huub van der Lubbe wel lukte in zijn boeken.

Het zal dus wel aan mij liggen dat ik me wel door de 48 bladzijden heb heen geworsteld, maar dat het me weinig deed. Geen glimlach, geen traan. Geen emotie, gewoon niet geraakt. Het voordeel van poëzie is dat het nooit verloren tijd is. Je bent geen weken aan het lezen zoals een slechte roman om vlak voor het eind het plot reeds te zien en te concluderen dat stoppen geen zin meer heeft, maar dat het wel verloren tijd was.

Citaat: “Ik schreef veertig kutsonnetten / die gedist werden door bejaarde muppets in hun loge / toen pimpte ik ze tot ‘watten in mist’ / Men groef mij op, trok me uit mijn kist / en bracht de vsb-poëzieprijs rectaal bij me in / maar ik lag daar nog, prevelend in mijn wak / het vlees is zwak, het vlees is zwak” (p.28)

Nummer: 17-037
Titel: Echte mannen scheiden niet
Auteur: Rick de Leeuw & Erik Jan Harmens
Taal: Nederlands
Jaar: 2012
# Pagina’s: 48 (8845)
Categorie: Poëzie
ISBN: 978-90-488-1280-6

Meer:
Halverwege
De laatste held
Planeet jeugd
Comeback!

Themaweek 51: Meer boeken

Advertenties