Tags

, , , , , ,

Herman Koch – Makkelijk leven

Vaak blijft het Boekenweekgeschenk bij mij lang in de kast staan. Ik moet zeggen dat de laatste jaren vele goede auteurs aan de beurt zijn geweest, maar toch grijp ik het niet meteen om te lezen. Het is zo’n heerlijk tussendoortje. Wanneer je even niet weet wat je moet kiezen.

Koch wordt de uitzondering. Misschien wel omdat ik veel van zijn boeken de moeite waard vond. Omdat ik het vertrouwen heb dat het een leuk verhaal zal zijn. Toch heb ik nog meerdere ongelezen boeken van hem in mijn kast staan. Deze krijgt voorrang.

Als de meeste van zijn laatste boeken, leest ook ‘Makkelijk leven’ snel weg. Het verhaal over een schrijver is sterk, maar ook gemakkelijk. Er is geen beroep waar je je beter in kunt leven dan een schrijver, wanneer je zelf al jaren puur schrijver bent. Het geeft je ook de kans om je eigen ervaringen te gebruiken als fictie. Het wordt wel lastiger wanneer op de eerste pagina al verteld wordt dat het bestverkochte boek van de hoofdfiguur ‘Makkelijk leven’ heet. Oftewel dit is het boek ‘Makkelijk leven’ over het boek ‘Makkelijk leven’.

Natuurlijk is de schrijver van zelfhelpboeken zelf verknipt, zonder dat gegeven zou je er niet meer dan een hoofdstuk of twee uit kunnen halen. Koch kan dankzij dat idee precies uitkomen op de novelle die het Boekenweekgeschenk moet zijn. Geen roman, geen kort verhaal, maar precies de 96 bladzijden die van hem gevraagd werd.

In zijn soort is het dus een goed boek, in zijn oeuvre geen topper. Wel leuk zijn de elf regels uit het zelfhelpboek achterin. Mijn favoriet: Maak geen lijstjes; niets is belangrijk genoeg om op een lijstje te staan.

Citaat: “Ongeduld is een teken van intelligente. Voor de sufferd gaat alles te snel. De meer dan gemiddeld intelligente persoon weet dat de meeste dingen sneller kunnen. Daarom verveelt hij zich ook altijd op school.” (p.56)

Nummer: 17-024
Titel: Makkelijk leven
Auteur: Herman Koch
Taal: Nederlands
Jaar: 2017
# Pagina’s: 96 (5545)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-90-5965-411-2

Meer Koch op Gerbie.nl:
Red ons Maria Montanelli
Het Diner
Dingetje
Odessa Star
Zomerhuis met zwembad

Meer boekenweekgeschenken:
Tommy Wieringa – Een mooie jonge vrouw
Kader Abdolah – De kraai
Tim Krabbe – Een tafel vol vlinders
Tom Lanoye – Een heldere hemel
Joost Zwagerman – Duel
Arthur Japin – De grote wereld
Saskia Noort – Afgunst
Harry Mulisch – Het theater, de brief en de waarheid
Leon de Winter – Serenade
Maarten Biesheuvel – Een overtollig mens
Tessa de Loo – Het rookoffer

Themaweek 51: Meer boeken