Tags

, , , , , , ,

Half 3 – Nummer 8

Het volgende deel in de inmiddels ter ziele gegane hobbyserie van Ruud Doevendans begint met een verhaal over de wedstrijd van de eeuw, Italië tegen West-Duitsland op het WK 1970 te Mexico. Mooi.

Piet den Boer is een bijna vergeten prof, maar won toch mooi een Europacup in Mechelen. Ook bijna vergeten is het minivoetbal van de NCRV. Doevendans reconstrueert. Had van mij wel langer gemogen, mooi artikel.

Tegenwoordig lijkt Europees voetbal het summum in een loopbaan, dan pas tel je als voetballer mee. Dat was veertig jaar geleden niet zo. Ad Brouwers scoorde in de bekerfinale voor NAC, maar speelde liever gewoon in het weekend. Vrije dagen regelen om in Oost-Duitsland te mogen voetballen was niet zo eenvoudig. Typerende uitspraak: ‘Had ik moeten kiezen tussen voetbal en onderwijs, dan had ik zeker voor het onderwijs gekozen.’

De statistische vergelijking wordt deze keer gemaakt tussen Franz Beckenbauer en Daniel Passarella. Ik blijf het een schijnzekerheid vinden om bepaalde acties tot twee cijfers achter de komma te beoordelen. Eigenlijk vindt Doevendans dat zelf ook. Hij vindt de Duitser een betere voetballer, maar de statistieken lijken eigenlijk in het voordeel van de Argentijn.

Tenslotte wordt de mythe van het gouden binnentrio doorgeprikt. Lenstra, Wilkes en Rijvers waren op Nederlands niveau zonder twijfel geweldige spelers, maar in Oranje speelden ze ten eerste nauwelijks samen, maar vooral lieten ze dan niet zien dat ze wereldtop waren.

Citaat: “Niet alleen werd het duel tegen de beenharde Zuid-Amerikanen (die West-Duitsland) met veel geschop en het nodige geluk op 1-1 hadden gehouden) een hoogtepunt voor Denemarken, maar ook in de carrière van Preben Elkjaer. De kettingroker en lolbroek van de ploeg was op deze avond niet te stoppen. Elkjaer had zijn werkgever Hellas Verona aan de eerste – en tot dusverre enige – scudetto in de clubhistorie geholpen en werd een van de grote sterren in de met topvoetballers bepakte Serie A.” (p.47/48)

Nummer: 17-061
Titel: Half 3. Nummer 8
Auteur: Ruud Doevendans e.a.
Taal: Nederlands
Jaar: 2013
# Pagina’s: 104 (14732)
Categorie: Voetbal
ISBN: 978-90-79067-08-4

Meer Half 3:
Nummer 7
Nummer 4
Nummer 3
Nummer 2
Nummer 1

Meer Doevendans:
Tardelli
Half Drie
Spreker Doevendans

Themaweek 50: Sportseries