Tags

, , , ,

Arthur Japin – De gevleugelde

Is het fictie, is het een biografie? Zelfs na lezing ben ik er niet uit, een combinatie van beide dan maar. Albert Santos-Dumont groeit op in Brazilië, maar wordt wereldberoemd in Parijs. In de boeken van Jules Verne, die hij als kind verslindt, leest hij over een vliegmachine. Hij is ervan overtuigd dat het geen fabel is, dat het daadwerkelijk mogelijk is om te vliegen. In Frankrijk treft hij de juiste personen om zijn droom waar te maken.

De recensies die ik her en der elders op het web lees (zie ook onderaan), liegen er niet om. Dit is geen meesterwerk. Eigenlijk was ik zelf ook al tot die conclusie gekomen. De hoofdfiguur is boven discussie verheven, hij was uniek, genoeg voor een interessant verhaal. Als je er dan toch in slaagt om er een boek over te schrijven dat kabbelt, dat niet van de bladzijden (of in dit geval van het scherm) spat, dan doe je toch iets niet goed.

Over Japin heb ik genoeg positieve berichten gelezen, maar dit boek hoort daar helaas niet bij. Helaas.

Citaat: “de waarheid kende hij al. Die was hem te alledaags, te weinig ongerijmd en zo voorspelbaar dat het hem onmogelijk kon boeien. Waarom zou hij moeten lezen over iets dat hij zich toch al goed kan voorstellen? Wat hij met eigen ogen overal kon waarnemen hoefde hij toch niet ook nog eens verwoord te zien?” (280/1209)

Nummer: 17-051
Titel: De gevleugelde
Auteur: Arthur Japin
Taal: Nederlands
Jaar: 2016
# Pagina’s: 320 (12490)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-90-295-1117-9

Meer:
Arthur Japin
Facebook
De grote wereld
Wikipedia

Meer recensies:
Volkskrant
De leesfabriek
Hebban
NRC

Themaweek 48: E-boeken

Advertenties