Tags

, , , , ,

Arnon Grunberg – Tirza

Zonder enige twijfel is Grunberg een van de beste schrijvers die het Nederlands taalgebied op dit moment kent. Zijn column op de voorpagina van de Volkskrant is regelmatig stof tot nadenken, voer voor discussie. In de loop der jaren las ik meerdere boeken van hem, maar ik merk ook aan mezelf dat ik er steeds minder zin in heb, dat ik wel boeken aanschaf, maar ze eerst in de kast zet.

Tirza werd geprezen, kreeg vele positieve recensies, werd verfilmd. Die moest ik dus zeker lezen. De voorkant is suggestief, maar niet representatief voor het verhaal. En al snel had ik ook door dat niet dochter Tirza de hoofdfiguur is van het boek dat naar haar vernoemd is, maar haar vader. Vader heeft twee dochters, maar blijkt al snel geobsedeerd door Tirza. Zeker als zijn vrouw ervan door gaat met haar jeugdliefde, is zijn liefde voor zijn dochter alles wat hij nog overheeft. Nu kan ik me daar iets voorstellen, maar Grunberg zou Grunberg niet zijn als hij daar geen bizarre draai aan weet te geven.

Op een dag komt dochterlief thuis met een nieuwe vriend, in de ogen van vader lijkt hij als twee druppels water op Mohammed Atta. Het lukt hem maar niet het verschil te zien tussen de liefde van Tirza en de vliegtuigkaper. Dit was niet wat hij in gedachten had voor zijn oogappel. Hij zwerft overdag op Schiphol, nadat hij op zijn werk niet meer nodig bleek. Met behoud van salaris mag hij zijn pensioen halen, maar thuis zitten durft hij niet, past in zijn beleving niet bij hem.

In het laatste deel van het boek is Tirza verdwenen. Hofmeester reist naar Namibië om zijn dochter te zoeken. Hij krijgt een klein meisje achter zich aan, hij weet niet hoe hij van haar af moet komen, raakt zelfs aan haar gehecht. Maar uiteindelijk vindt hij zijn dochter niet terug en keert gedesillusioneerd terug naar Nederland.

Tirza is een mooi verhaal over een obsessieve liefde, waarin als zo vaak in Grunbergs boeken de menselijke tekortkomingen zorgen voor vreemde gebeurtenissen, rare draaien in het verhaal, die echter nooit gekunsteld overkomen.

Citaat: “Nou en? Ik weet dat het mijn dochter is. Moet ik daarom dingen zien die er niet zijn? Ze heeft geen tieten, klaar. En om je de waarheid te zeggen, ik kan haar niet uitstaan. Ik weet dat een moeder dat niet hoort te zeggen, dat dit vreselijk is, en slecht, en misschien is het dat ook wel, misschien ben ik vreselijk en slecht, maar het is de waarheid, ik kan haar niet uitstaan. Ze heeft zich ontpopt als een heksje, ze was het al, als peuter. Ze is evil. En ze heeft me nooit gemogen, Jorgen. Nooit. Niet eens als baby.” (p.147)

Nummer: 17-033
Titel: Tirza
Auteur: Arnon Grunberg
Taal: Nederlands
Jaar: 2006
# Pagina’s: 430 (8214)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-388-2726-1

Meer Grunberg op gerbie.nl:
Het aapje dat geluk pakt
De geschiedenis van mijn kaalheid
De asielzoeker
Gstaad 95-98
De geschiedenis van mijn kaalheid

Meer Tirza:
Site Grunberg
Wikipedia (Tirza)
Literair Nederland
IMDB (Tirza)
Scholieren.com

Themaweek 42: Dikke boeken