Tags

, , , , , , , ,

Wouter Schollema – Daar waar de bal rolt

Sinds het WK te Brazilië is Wouter een blogvriend. In de organisatie van de CultSelecao waren het een Fries en een Tukker die elkaar vonden om wat tegengas te geven in de voornamelijk randstedelijke club die zich de Blogbroeders noemden. Sindsdien komen we elkaar onregelmatig tegen. Meestal bij een voetbalwedstrijd, in Antwerpen, Apeldoorn, Leeuwarden of Schiedam. En ik mocht de Blogbroeders vertegenwoordigen op zijn bruiloft.

De liefde voor de randverschijnselen van het prachtige spelletje is wat ons bindt, we kunnen daar flink over bomen. Daarnaast staan we ook allebei voor de klas, weliswaar voor een compleet andere doelgroep, maar ook daar vinden we elkaar. De generatiekloof is snel overbrugd. Natuurlijk wilde ik zijn boek lezen, zoals hij mijn vorige boek las. Het verhaal krijgt meer emotie wanneer je weet dat hij het boek zo snel mogelijk afschreef om zijn vader nog voor diens overlijden te kunnen laten zien dat zijn debuut uitkwam. Zijn vader, die hem ooit meenam naar Cambuur, waar zijn liefde voor het spelletje ontstond.

Het boek gaat natuurlijk over voetbal. Wouter is toch wel een beetje besmet met het groundhopvirus. Vijftien landen, 28 wedstrijden. Dichtbij, ver weg. Volle stadions en verlaten sportparken. Wouter is historicus, dus verwerkt hij veel (levende) geschiedenis in zijn verhalen. Het geeft de verhalen meer diepgang, cachet en coleur locale. Maar ook zijn eigen geschiedenis. Vader Schollema bezocht ooit een wedstrijd in Valencia, zoon doet een generatie later hetzelfde stadion aan. Hij snapt zijn vader (nog) beter.

Natuurlijk herken ik het een en ander in zijn verhalen. Drie maanden na Wouter zat ik ook in Rome te hopen dat Totti nog een paar minuten mee zou mogen doen. Allebei kijken we tijdens een buitenlandse reis toch nog even of er niet een clubje op het achtste niveau speelt met een paar dozijn toeschouwers aan de lijn.

Met veel plezier las ik deze collectie verhalen, ik hoop Wouter de komende jaren nog regelmatig ergens op een onooglijke tribune tegen te komen en ik hoop zeker nog vele mooie verhalen van hem te mogen lezen. Al was het maar omdat ik niet alle stadions kan bezoeken die ik zou willen bezoeken. Lezen erover is een redelijk surrogaat. Dat het dan geschreven is door iemand die je mag, kent en wiens oordeel je vertrouwt is alleen maar meegenomen.

Citaat: “De overweldigende eerste helft wordt gevolgd door een zelden vertoond saai bedrijf. De schaakpartij slaat over op de tribunes, waar het bij tijd en wijle akelig stil wordt. (..) Voor de 54.000 dik ingepakte supporters op de tribune is het echter dodelijk saai. Het is een opluchting als de scheidsrechter na 90 minuten de bal opeist. (p.87)

Nummer: 17-053
Titel: Daar waar de bal rolt
Auteur: Wouter Schollema
Taal: Nederlands
Jaar: 2017
# Pagina’s: 165 (12769)
Categorie: Voetbal
ISBN: nvt

Meer:
Twitter
Suksawat (oude columns)
Bestellen

Themaweek 41: Bijzonder/Gesigneerde boeken