Tags

, , , , , , , , ,

Joop Buyt – Heeft niets met voetbal te maken

Natuurlijk was het Football Culture dat zijn talent ontdekte. Fenomeen. Het merk. De Hagenees kwam, zag en overwon op Twitter. En dus werden zijn tweets gebundeld als poëzie. Eerlijk gezegd had ik mijn twijfels. Het opsommen van mooie voetbalnamen in willekeurige volgorde is niet hoe ik voetbalpoëzie definieer. Toch ging ik overstag. De beperkte oplage ging snel, ik trap er dan al snel in, een collector’s item, die hoort in mijn collectie, mag niet ontbreken in mijn boekenkast.

Grappige titel, mooi filmpje van de presentatie, niet kort daarna had ik het boekje al thuis. Al lezende kwam ik tot de conclusie met een hype te maken te hebben. Een gimmick. Een gebbetje. Enkele bladzijden deden met glimlachen. Enkele vondsten vond ik origineel, precies waar twitter voor bedoeld was. Maar is het poëzie? En dan die opsommingen, nee, het raakte me niet. Toch las ik het met plezier.

Maar natuurlijk had ik het weer mis. Joop Buyt loopt tegenwoordig in het voetbalwereldje rond met een camera voor zijn neus. Hij ontmoet de groten der voetbalaarde, hij spreekt ze en blijft zichzelf. Altijd. Knap.

En ik ging om toen ik bij het Hargabal zijn bundel wilde laten signeren. Verlegen keek hij me aan en mompelde dat hij zo moest voorlezen. Hij leek echt zenuwachtig. Ik drukte hem een pen in de hand, een krabbel is zo gezet tenslotte. En toen kwam de bekentenis. “Eigenlijk heb ik geen handtekening”, zei hij ietwat gegeneerd. Hij schreef zijn naam voorin mijn exemplaar en las voor, de kantine in Schiedam vond het prachtig. Zijn bijdrage op het veld bleef beperkt tot mooie looplijnen, maar zijn poëzie kwam aan.

Joop Buyt herinnerde mij maar weer eens aan de discussie over wat kunst is. Andy Warhol is mijn rolmodel in deze. Buyt is dus een dichter. Omdat hij het zegt. Omdat ik het zeg.

Citaat: “Net // Gerard Reve – De avonden // voor de vijfde keer gelezen. // // Blijft kut” (p.109)

Nummer: 17-052
Titel: Joop Buyt heeft niets met voetbal te maken
Auteur: Joop Buyt
Taal: Nederlands
Jaar: 2017
# Pagina’s: 114 (12604)
Categorie: Voetbalpoëzie
ISBN: nvt

Meer:
Twitter
Staantribune
Boekpresentatie

Themaweek 41: Bijzonder/gesigneerde boeken