Tags

, , , , , , ,

Thijs Zonneveld – Paniagua

Wielerboeken lees ik graag. Zonneveld brak, in mijn ogen, door met een prachtig verhaal over zijn Chinese ploegmaat in De Muur, jaren geleden. Al snel had hij door dat hij een redelijke wielrenner was, maar als schrijver/journalist verder kon komen dan als renner. Goede keus dus.

Op Facebook ben ik ook al een tijdje lid van een groep die voor het goede doel wielerboeken verkoopt. Geweldige combinatie. Elk jaar bestel ik er wel een boek. Extra leuk is het natuurlijk dat vele schrijvers of renners door de mensen achter die site worden benaderd om boeken te signeren. Zo steun je niet alleen het goede doel, maar ontvang je ook nog eens een bijzonder boek.

Nadat ik de site net had ontdekt bestelde ik meerdere boeken, die las ik dus niet allemaal achter elkaar. Wielerboeken zijn leuk, maar ik lees ook graag eens wat anders. Deze verzameling columns van Zonneveld bleef dus een tijdje in mijn kast staan. Tot deze zomer, toen ik tijdens de Tour zo nu en dan een column las en zo aan het eind van de Tour het boek dus uit had. Goede planning, al zeg ik het zelf.

Zonneveld is natuurlijk een kenner van de wielersport, hij kent een deel van het peloton nog uit zijn eigen proftijd, kent genoeg mensen om ook over de rest genoeg te weten te komen. Tegelijkertijd is hij scherp, doet niet mee aan welke omerta dan ook, maar heeft genoeg affectie voor de sport om ook de mooie kanten van de sport met veel liefde op te schrijven.

Ook over andere sporten heeft hij een mening en genoeg kennis om deze mening te onderbouwen.

Citaat: “De Schleckies zijn niet zulke lieve jongetjes. Ze zijn een beetje stiekem. Ze staken Bjarne Riis – de strateeg die ze groot maakte – een mes in zijn rug door zijn mecaniciens, zijn verzorgers, zijn ploegleiders en zijn renners mee te nemen naar een nieuwe ploeg. Ze maakten veel misbaar als hun concurrenten profiteerden van hun pech, maar zelf waren ze geen haar beter.” (p.119)

Nummer: 17-049
Titel: Paniagua
Auteur: Thijs Zonneveld
Taal: Nederlands
Jaar: 2013
# Pagina’s: 190 (11805)
Categorie: Sport
ISBN: 978-90-468-1475-8

Meer:
De rode vod
De ereronde van de eland
De Muur 16
De Muur 20

Themaweek 41: Bijzondere/gesigneerde boeken