Tags

, , , , , , , , ,

Bert Wagendorp & JW Roy – Lance. The rise & fall in 14 songs

Het eerste deel van de Sint Willebrord Sessies was geweldig. Veertien geweldige wielerliederen, prachtige teksten, goede artiesten en klassiekers als ‘Het leven is een kermiskoers’, ‘Niemand kan het winnen van de tijd’ en ‘Kampioenen’. Voor deel twee bedachten Bert Wagendorp en JW Roy een thema. Het leven van Lance Armstrong als rock-opera levert veertien nieuwe nummers op en buiten een prachtige CD ook een schitterend boek.

Veertien nummers, elk nummer een andere artiest, JW Roy als constante factor, veertien hoofdstukken, het boek is een aanwinst op de plank wielerboeken. Blij ben ik dat ik de gesigneerde en genummerde eerste editie wist te bemachtigen, nummer 232 is mijn exemplaar.

Het mooie is dat het verhaal een waarheidsgetrouw, maar poëtisch weergegeven levensverhaal is. Het is geen ode aan de wielerheld, geen veroordeling van de valsspeler. Beide aspecten zijn aanwezig, maar het geheel is genuanceerder, Armstrong is niet met een enkel label te vangen, al zouden velen dat willen. De grootse vergelijking wordt niet geschuwd. Faust, Icarus, ze komen niet ten onrechte voorbij.

Teksten van Wagendorp, kan niet missen. JW Roy maakt passende muziek, ook altijd goed. Goede gasten, Rick de Leeuw, Alex Roeka en Peter Winnen, allemaal liefhebbers, het is geen wonder dat dit project buitengewoon werd. Helaas werd het live slechts een enkele keer uitgevoerd en dan ook nog eens helemaal aan de andere kant van het land. En dat mijn CD wat haperingen vertoont, ach, via Spotify kan ik alles luisteren wanneer ik wil.

Prachtig boek, prachtige CD, ik kom superlatieven te kort. Van zijn wereldtitel in 1993 tot het afpakken van zijn zeven tourzeges, dit boek is de beste samenvatting, beter dan andere boeken over hem, zeker een stuk beter dan zijn eigen boeken die ondertussen al naar de fictie-afdeling van de betere boekhandels is verdwenen.

Citaat: “Dat doping hem aan zeven Tourzeges hielp, is een hardnekkig misverstand. Er was in het peloton niemand die harder trainde dan de Texaan, er was niemand anders met zijn bijna ziekelijke overwinningsdrang, er was geen andere kopman die zo planmatig te werk ging en die zo nauwgezet zijn medestanders uitzocht, in Lance’ geval met name ploegleider Johan Bruyneel.”(p.14)

Nummer: 17-036
Titel: Lance. The rise & fall in 14 songs
Auteur: Bert Wagendorp e.a.
Taal: Nederlands/Engels
Jaar: 2017
# Pagina’s: 144 (8797)
Categorie: Wielrennen
ISBN: 978-94-6231-030-8

Meer Willebrord:
Uitgeverij De Muur
NRC (recensie)
Interview met Wagendorp en Roy

Meer Lance op gerbie.nl:
Net om Lance Armstrong sluit
Door de pijngrens
Tour de Lance
Wat gaat Lance vertellen
De Lance factor
Gepakt

Meer Bert Wagendorp:
De dubbele schaar
De proloog
Ventoux
Het Nieuwste Schavot
Een zaterdagmiddag
Masser Brock


Themaweek 41: Bijzondere/gesigneerde boeken