Tags

, , , , , , , , , ,

Gert Hage – Napels Een duivels paradijs

Het daaropvolgende schooltripje was met de tweedejaars die zelf hun werkweek mochten organiseren, de trip ging naar Napels en Rome. Ik had nog een boek in de kast staan, gesigneerd nog wel; verkregen door te crowdfunden, terwijl de journalist nog in Napels woonde.

Ooit, twee decennia eerder, was ik bijna een hele dag in Napels. Van eind van de ochtend tot ver in de avond zwierf ik door de straten van de stad die elk uur meer indruk op me maakte. Mijn eerste reisverslag ooit schreef ik op het station.

Erg blij was ik dus dat ik naar die stad terug mocht. En dus begon ik in het vliegtuig al met dit boek. Een mooi boek, waarin Hage het leven beschrijft. Het leven in een van de mooiste steden ter wereld. Het normale leven van de doorsnee inwoner van de stad. Mooie observaties, zoals de klagende werknemer van een atelier waar merken illegaal worden nagemaakt. De markt voor illegale producten is overgenomen door de Chinezen, waar ze de namaak blijkbaar een stuk goedkoper kunnen maken.

Napels is een stad waar men niet van regels houdt. Niet van autoriteit. En dus gebeuren de dingen er net iets anders dan in de meeste steden verder noordwaarts. Tegelijkertijd is dat ook de charme van de stad. De inwoners genieten meer van het leven, de stad voelt daardoor anders aan.

De anderhalve dag die ik er deze keer mocht doorbrengen was weer een genot. Tussendoor, en ook later in Rome, las ik de verhalen van Hage die erg veel moeite doet om je als lezer mee te nemen in zijn zoektocht naar de essentie van de stad. Hij spreekt vele mensen, kennissen van kennissen om van alles te begrijpen.

De stad van de Camorra en de voetbalclub, van de gastronomie en het goede leven, van de wanorde en de chaos. Napels blijft een fascinerende stad, daar kan ik vaak en veel over lezen. Hage’s boek is een aanrader.

Citaat: “Ik wil de kinderen laten zien dat de wereld ook mooi en waardevol kan zijn. Cultuur en schoonheid zijn machtige wapens. De camorra is banger voor boeken dan voor de politie.”(p.74)

Citaat 2: “Vijf dagen vierde Napels uitzinnig feest, het carnaval van Rio waar daarbij een bescheiden dorpsfeestje. De winkels waren maar een paar uur per dag open, de kantoren verlaten. Dag en nacht klonk vuurwerk. In de straten en stegen liepen vrouwen af en aan met pannen pasta, gefrituurde ansjovissen en gevulde inktvis. Bakkers vulden de eettafels met meterslange lichtblauwe cakes. Er werden kapelletjes voor Maradona ingericht, op de muren van pleinen verschenen metershoge muurschilderingen met zijn afbeelding. Het was meer dan een voetbalfeest, het was een bevrijdingsfeest. Op die tiende mei won geen club, maar een stad.” (p.129/130)

Nummer: 17-018
Titel: Napels een duivels paradijs
Auteur: Gert Hage
Taal: Nederlands
Jaar: 2016
# Pagina’s: 207 (4464)
Categorie: Reizen
ISBN: 978-90-468-2074-2

Meer recensies:
Volkskrant
Staantribune
Dit is Italie

Over Gert Hage:
Vrij Nederland
Journa.com
Nieuw Amsterdam (inclusief preview)

Napels op gerbie.nl:
Napels (reisverslag)
Universiteit van de straat
La Magica Storia
Peter Moore – Vroom by the sea
Luciano de Crescenzo – Thus spake Bellevista

Themaweek 41: Bijzondere/gesigneerde boeken