Tags

, , , , ,

Claudia de Breij – Neem een geit

De ondertitel had me moeten waarschuwen. “Leven voor gevorderden”. Dit is een zelfhelpboek, een genre dat erg ver bij me vandaan staat. Al jaren had ik een beetje moeite met Claudia de Breij. Ik vond haar niet bijzonder grappig, wat best lastig is als cabaretier. Ze leek me niet bovenmatig getalenteerd, maar dook wel overal op. Ze schreef aardige columns, maar niet zo goed dat ik ze zou missen als ze niet meer zouden verschijnen. Via via hoorde ik dat ze wel bijzonder sympathiek was, een betrouwbare bron, dus had ze vaak het voordeel van de twijfel.

Weer een E-boek, het ging hard in die maand. En weer had ik geen zin een dikke roman, dus koos ik deze verzameling met een leuke titel. Maar al snel bleek dat ik de verkeerde keus had gemaakt. De Breij zat in een soort vroege mid-life crisis en ging op bezoek bij allerlei mensen voor advies. Die gesprekken schreef ze op als columns, gezamenlijk zijn die dit boek.

De titel is een leuk verhaal over een rabbi die een vreemd advies geeft, verteld door Hanneke Groenteman. Maar verderop krijg ik levenslessen van mensen waar ik eigenlijk helemaal geen hoge pet van op heb. Eerlijk gezegd zit ik niet te wachten op de visie op seks van Paul van Vliet.

Het voordeel van de korte stukjes is wel dat er snel door heen te gaan is. De beroemde en minder bekende adviseurs komen in het hele boek elke keer weer terug. De Breij heeft geprobeerd de columns thematisch te ordenen, misschien wel logisch. Maar om nou voor de zoveelste keer Wiegel of Groenteman langs zien komen..

Een boek vol tegeltjeswijsheden. Laten we het er op houden dat dit boek niet voor mij was. Verkeerde keus, verkeerd moment. Volgens mij heeft het wel redelijk verkocht, er zal wel een markt voor zijn.

Citaat: “De waarheid kost geen moeite om te onthouden, dit in tegenstelling tot leugens waarvan je nooit precies weet tegen wie je nou ook al weer wat hebt gezegd. En het maakt je onkwetsbaar: omdat ik niet lieg, niks hoog te houden heb, kan niemand me ergens op pakken.” (p.99/201)

Nummer: 17-016
Titel: Neem een geit
Auteur: Claudia de Breij
Taal: Nederlands
Jaar: 2015
# Pagina’s: 208 (4138)
Categorie: Non fictie
ISBN: 978-90-4882-620-9

Meer De Breij:
Site
WikiPedia
Twitter
Meer recensies:
Mustreads
Hebban
Tzum
Tessa Heitmeijer

Themaweek 39: Boeken