Tags

, , ,

Nummer  100
Artiest  Sex Pistols
Titel  God save the queen
Jaar  1977
Wikipedia  God save the queen
Website  Sex Pistols Official
Tekst  AZ Lyrics

Natuurlijk begreep ik punk niet, ik was te jong. Een hanekam? Gekke kleren? Gaten er in? Spelden overal. Punk was gek, er moest wel iets mis zijn met die mensen. Ook punkmuziek was lastig. Het leek wel herrie soms. Echt zingen deden ze ook niet.

Maar toch. Het moest ook wel bijzonder zijn. En dus luister je, jaren later, ook nog eens naar die herrie, van eind jaren zeventig. Je leest wat. Je begint de achterliggende gedachte een kans te geven. Je schaft ‘Never mind the Bollocks’ aan. Op vinyl natuurlijk, punk hoort niet op CD.

En dan hoor je Anarchy in the UK. Je begint het te begrijpen. En het ultieme punklied, zelfde titel als het Nationale volkslied van het Verenigd Koninkrijk. Alleen de tekst gaat een hele andere kant op na de eerste regel. Ik begrijp meteen dat hele volksstammen zwaar beledigd waren. Missie geslaagd.

Johnny Rotten/Johnny Lydon is geen muzikant. Hij gebruikt muziek om publiciteit te genereren, een inkomstenbron, omdat hij zich zo heerlijk kan uiten door in een microfoon te schreeuwen, frustratie van je af schreeuwen. De Sex Pistols begrepen dat als eerste, daarom werden ze de ultieme punkband. Een instrument bespelen is genoeg, daarvoor hoef je niet perse muzikaal te zijn. Vele punkbands later zijn hen nog steeds dankbaar voor dat inzicht.

De tekst kun je uitgebreid analyseren, je kunt het ook gewoon zien als een statement. Zelf beweren ze zelfs dat het toeval was dat het nummer uitkwam vlak voor het jubileum van de koningin.

Negeren is niet mogelijk. De Sex Pistols zijn een stukje muziekgeschiedenis geworden. Een prachtig nummer om de top 100 mee te openen.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.