Tags

, , ,

Nummer  107
Artiest  Meindert Talma
Titel  Onze Johan
Jaar  1998
Wikipedia  Meindert Talma
Website  Meindert Talma
Tekst  tekstowo

Meindert Talma is een Fries, misschien wel een typische. Al jaren bezig in de marge van de Nederlandse kunst. Zanger, pianist, schrijver, presentator. In te huren voor bijzondere klusjes. Nooit te beroerd om een lied te schrijven voor een gelegenheid, maar wel altijd op zijn eigen manier.

Zijn eigen manier is dat de tekst moet kloppen, de muziek past zich daar maar bij aan. Het rijmt niet altijd even mooi, het aantal lettergrepen in een zin zijn niet altijd even logisch, maar zonder enige twijfel gaan zijn liedjes ergens over. Nooit zo maar een niemendalletje, vaak een diepere mening, altijd bekeken vanuit het standpunt van de lange zanger.

Op dit blog stond hij al meerere keren, niet gek, ik lees zijn boeken graag, luister naar zijn muziek, zag hem al meerdere keren live spelen. Nederlands onbekendste popster is een cultnaam geworden. Ik hoop dat hij nog vele vreemde kunstwerkjes mag produceren, dat hij nog vaak op zal treden, niet alleen in het noorden des landes.

En ondertussen luisteren wij nog een keer naar ‘Onze Johan’, elke familie heeft er wel een. Op elke verjaardag hoor je wel de verhalen over een Johan. De tekst is extreem kort, maar precies raak. Vooral het ‘nu is hij weer dood’ is een prachtige vondst.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.