Tags

, , , , , , , , ,

Marcelle van Hoof – De lieverdjes (Opkomst en ondergang van F.C. Amsterdam)

Als ik op reis ga, dan neem ik een boek mee. Als er een kans is dat ik ergens even moet wachten, tijd doorbrengen, dan heb ik een boek bij me. Dus heb ik ook elk jaar op het voetbalreisje een boek bij me. Natuurlijk is dat niet logisch, we gaan met een groep kerels op pad, een klein beetje programma, veel slap geouwehoer en onmogelijk veel drank. Dan zit je niet te lezen.

Maar toch, ook na iets te veel sterke drank, lees ik voor ik ga slapen. En als we zitten te wachten tot we weg gaan. Er is altijd een moment in zo’n weekend om te lezen, soms meer, soms minder. Wel neem ik altijd een voetbalboek mee, thematisch lezen is leuk.

De voetbalclub FC Amsterdam heeft geen lang leven gehad. Maar de Lieverdjes hadden wel een bijzonder leven. In de Sportbibliotheek, prachtige serie overigens, verscheen dus de biografie van een profclub die nooit echt populair werd in de stad waarnaar het vernoemd werd.

FC Amsterdam heeft wel vele prachtige spelers gekend. Vele bijzondere spelers ook, dus ook vele mooie verhalen. Het speelde in Europa, maar ook in de eerste divisie. Het speelde in het Olympisch stadion, maar ook op een bijveld er naast, omdat er niet genoeg publiek kwam. Een overzichtsboek als deze is meestal niet zo heel boeiend, te vaak is het opsomming. De statistische gegevens staan weliswaar ook in het boek, netjes achterin, maar de verhalen tot de nummertjes zijn leuk, interessant, grappig en lezen eenvoudig weg.

De sportbibliotheek is een prachtige serie, dit boek hoort daar zeker in.

Citaat: “Hij was vrijwel nooit geblesseerd. Als hij geblesseerd was, kieperde hij meteen degene die op massagetafel lag eraf. Fysiotherapeut Wim Crouwel: ‘Nu ben ik geblesseerd’, riep hij dan. Hij had een hekel aan van die zeikerdjes die bij ieder pijntje meteen op de tafel lagen. Het waren echte mannen. Mietjes werden niet getolereerd. De spelersvrouwen wisten ook al snel wie de grootste jongeheer had. Daar werd nooit moeilijk over gedaan.” (p.58)

Nummer: 17-006
Titel: De Lieverdjes
Auteur: Marcelle van Hoof
Taal: Nederlands
Jaar: 1999
# Pagina’s: 221 (1653)
Categorie: Voetbal
ISBN: 90-6005-520-9

Meer Sportbibliotheek:
Tim Overdiek – Rik Smits, de Dunking Dutchman
Gijs Zandbergen & Jan Brouwer – Zeven meiden om verliefd op te worden
Paul Arnoldussen – Amsterdam 1928
David Endt – Gloria Victoria
Chris Willemsen – De moord op Maradona
Chris Willemsen – De moeder aller nederlagen
Ko van Geemert – Hi ha hondelul

 

Themaweek 36: Meer boeken