Tags

, , , ,

Ruth Rendell – Portobello

Na vele jaren moet ze gevoeld hebben dat ze meer kon. Niet gewoon spannend, niet gewoon raden hoe het zou aflopen, maar een heel boek vol spanning. Iets meer diepgang. Gevolg is volgens mij het omgekeerde. Het komt pretentieus over, alsof ze ineens een ode wil schrijven aan de Londonse wijk rondom Portobello Road. Alsof ze een weekje heeft lopen observeren en zich verplicht voelt daar een verhaal van te maken.

Helaas is een kabbelend boek het resultaat van haar poging. In het begin gebeurt er iets vreemds, een envelop gevuld met flink wat flappen wordt verloren. De vinder loopt niet naar de politie, maar hangt een papiertje op in de buurt. Dat trekt natuurlijk ook gelukszoekers. En dat gegeven zorgt er voor dat we een aantal hoofdfiguren gaan volgen, waarvan de levens elkaar op verschillende manieren kruisen.

Natuurlijk heb ik het boek uitgelezen, het is geen bagger. Maar voor de standaard die Rendell heeft gezet in de afgelopen decennia, beschouw ik dit boek als een mislukt experiment.

Citaat: “The Portobello Road changes very little. There is talk of Woolworths disappearing and a tower block of flats with car park going up in its place, rumours too of arcades scheduled to be converted into mewses to satisfy the demand for more houses. Some say the pubs are to be renamed because no one knows who the Earl of Lonsdale was, still less the Prince Bonaparte and those wanting change favour that cliché name the Slug and Lettuce.” (p.375)

Nummer: 17-002
Titel: Portobello
Auteur: Ruth Rendell
Taal: Engels US
Jaar: 2008
# Pagina’s: 376 (696)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-0-0995-2827-2

Meer Rendell door mij gelezen:
From Doon with Death
Shake hands forever
De vrouw met de sluier
The lake of darkness
The house of stairs
Put on by cunning
Make death love to me

Meer Portobello:
Wikipedia
Goodreads
Guardian
Telegraph
Independent
Eurocrime

Themaweek 36: Meer boeken