Tags

, ,

verkiezingsbordVandaag mogen we stemmen. Al meer dan een week staan er op dit blog stukken over de verkiezingen van vandaag. Daaruit blijkt dat ik stemmen belangrijk vind. Het is een voorrecht om mee te mogen praten. Hoe cynisch je ook kunt zijn (soms terecht) over de zogenaamde heren in Den Haag, feit blijft dat meer wereldburgers niet mee mogen praten dan wel. Dat we in Nederland nog een democratie zijn waar elke stem telt.

Democratie is het minst slechte systeem. Er zitten vele haken en ogen aan. Maar laten we blij zijn dat we mogen stemmen. Dat de 150 leden van de tweede kamer er straks namens ons zitten. Niet zoals in de VS waar 26 procent van de stemmen genoeg blijkt om president te worden. Niet zoals in Turkije waar een democratisch gekozen president regeert als een dictator. Niet zoals in Noord Korea waar de macht van vader op zoon wordt overgedragen. Niet zoals in vele landen waar de verkiezingen totaal onbetrouwbaar zijn. Of zoals vele landen waar niet eens verkiezingen zijn.

Jouw stem telt. Elke stem telt. Dus blijf vandaag niet thuis zitten ‘omdat het toch niets uitmaakt’. Blijf niet thuis omdat ‘ze doen toch wat ze willen’. Als we daadwerkelijk willen dat er iets verandert, dan heb je vandaag de kans. Dus stem!

Themaweek 35: Verkiezingen 2017