Tags

, ,

bron: hermanvogel.nl

bron: hermanvogel.nl

Elke stem telt. Ook een proteststem. Elke stem is even veel waard. Sterker nog, ik kan me best voorstellen dat sommigen klaar zijn met de huidige regering, met de gevestigde orde en een signaal willen geven. De SP is er zelfs groot mee geworden (stem tegen!). De PVV teert er al een decennium op.

Maar wie komen er nou eigenlijk in aanmerking voor een proteststem? Niet de gevestigde orde, dus VVD, PvdA en CDA vallen per definitie af. Ook partijen die al jaren meedraaien en proberen in de regering te komen of daar zelfs (al dan niet kort) in zaten lijken niet geschikt. Jammer D66, ChristenUnie, maar ook SP en GroenLinks.

De PVV lijkt de ultieme proteststem, Wilders zoekt graag de ontevreden stemmers. Maar wanneer je al in een gedoogsteuncoalitie hebt gezeten en daarnaast vooral ‘voorstellen’ doen die ongrondwettelijk zijn, prijs je jezelf uit de markt.

Kleine partijen blijven over. Partij voor de Dieren, 50+, VNL, Denk, Sylvana, Baudet. Grootste nadeel is dat deze partijen zo klein zijn/blijven dat ze niets tot weinig zullen bereiken. Blijft over de partij voor de Niet Stemmers. Geniaal idee. Had ik zelf willen bedenken. Meer dan een ton per jaar opstrijken om dan niets te doen en dat zelfs van te voren aankondigen. Andere partijen moeten betere voorstellen bedenken, meer medestanders vinden, doordat de niet-stemmers precies dat gaan doen. Vier jaar lang.

De ultieme proteststem gaat naar de partij voor niet-stemmers.

Themaweek 35: Verkiezingen 2017