Tags

, ,

peilingen

Bron: joop.nl

Een peiling is niet meer dan een mogelijke tussenstand op een bepaald moment. De tendens is om peilingen belangrijker te maken dan dat ze zijn. Een peiling is namelijk geen voorspelling voor de volgende verkiezing, het is zelfs geen tussenstand van dat moment, maar niet meer dan een mogelijke tussenstand.

Het feit dat RTL blijkbaar met de politieke partijen had afgesproken dat de vier grootste partijen in de peilingen mee mochten doen met het premiersdebat, geeft al aan dat ze niet goed hebben nagedacht. In elke peiling zit namelijk een onzekerheidsmarge, dit leer je bij statistiek op de middelbare school al. Die marge betekent dat de VVD niet op een bepaald moment 24 zetels zou hebben gehaald, maar dat er een grote kans bestaat dat de VVD op dat moment tussen de 22 en 26 zetels zou zitten. Dat is iets heel anders.

Maurice de Hond gaf zelf al aan dat hij bepaalde aanpassingen doet, gebaseerd op ervaring. Die ervaring is bijvoorbeeld de grote hoeveelheid Nederlandse Turken dat bij het Eurovisie Songfestival voor Turkije stemden. De ervaring van peilingen in de VS leert dat peilingen er vaak naast zitten. Terwijl het daar juist vrij simpel is, je hebt maar twee grote partijen en als je een staat wint, krijg je de hele staat. Nuance is bijna niet nodig. In Nederland is juist die nuance wel belangrijk, het bepaalt of je de kiesdrempel haalt, wie de restzetels krijgen.

Kortom, neem peilingen niet serieus, ga voor je eigen overtuiging en vergeet de strategische stem omdat de peilingen iets aangeven.

UPDATE: Het nadeel van vooraf programmeren: Lubach kwam zondag met een soortgelijk betoog (Kijk zelf)

Themaweek 35: Verkiezingen 2017