Tags

, , ,

bron: petities.nl

bron: petities.nl

Het vervelende van de Nederlandse politiek is ook meteen het mooiste. Zoveel mensen, zoveel meningen. Er is in de geschiedenis nog nooit een partij geweest met een meerderheid van de stemmen, de kans dat die er ooit komt, lijkt elke keer kleiner te worden. In het verleden haalden partijen als het CDA of de PvdA nog wel eens ruim vijftig zetels, tegenwoordig mag je als partij al blij zijn als je meer dan twintig volksvertegenwoordigers de Tweede Kamer mag insturen.

Hierdoor is er per definitie een coalitie nodig. Vroeger twee, soms drie, tegenwoordig zou het al om vier of vijf partijen kunnen gaan, voordat je een meerderheid hebt. Verkiezingsbeloften zijn daardoor per definitie niet meer dan dat. Een intentie, een belofte die niet te houden valt.

De reden dat ik de coalitie niet alleen als lastig, maar ook als erg mooi zie, is dat je al voordat je een regering kunt vormen op zoek moet naar een compromis. Je moet met velen rekening houden. Je moet een standpunt vinden dat gedragen wordt door meerdere partijen. Extremen zoals in de VS of het VK komen dan ook niet voor bij ons. Eerst alles ongedaan maken wat je voorganger heeft gedaan, is onzinnig. Nederland is een land van het polderen, een geschiedenis van overleggen, volgens mij wordt het daar nooit slechter van.

 

Themaweek 35: Verkiezingen 2017

Advertenties