Tags

, , , , ,

Goal, September 2013

lionel-messi-in-goal-sep13Een tijdje geleden verscheen er ineens een foto van Messi op internet. Carlos Puyol, medespeler bij Barcelona, had de foto op Twitter gezet. Het kleine mannetje stond tussen de palen, handschoenen aan en dook naar een bal in de bovenhoek. Ook dit kon hij, volgens zijn ploeggenoot.

Het verbaast niemand. Iemand die zo goed is, heeft vast talent voor andere dingen. Ik zie hem ook in het Basketbal uitblinken. De ‘kleine’ mannetjes in de NBA zijn meestal ruim boven de 1.90 meter. Maar waarom zou Messi niet een geweldig driepuntschieter zijn? Beachvolleybal, geef hem een jaartje en hij doet mee in de wereldtop. Vele voetballers blijken goede golfers, natuurlijk kan Messi dat ook.

Maar keepen? Zou het hij echt kunnen? Zijn redding op de foto is stijlvol. Cruijff was ook een goede keeper, vertelde de overleving. Al geloof ik niet dat hij dat ooit buiten een training heeft moeten waarmaken. Toch lijkt het me leuk om te zien. Wat doet Barcelona als de wissels op zijn?

Ik ga even dagdromen. 24 mei 2014. Estadio da Luz, Lissabon. Champions League finale. Bayern München tegen Barcelona. De kans op revanche. Guardolia tegen zijn oude club. Vorig seizoen twee keer een makkie voor de Duitsers, dit jaar is de wedstrijd spannend. Tien minuten voor tijd scoort Messi, wie anders, de 1-0 voor de Catalanen. Guardolia gooit er nog wat wissels in, Barcelona moet verdedigen. De Duitsers willen graag de eerste club worden die de Champions League twee keer op rij winnen.

De buitenspelval klapt verkeerd open, Robben gaat alleen op Valdes af. Diens laatste wedstrijd. Robben probeert er om heen te gaan, maar Valdes pakt hem bij de enkels, net buiten de zestien. Hij wacht de scheidsrechter niet af en loopt naar de douche, rood, maar misschien wel de wedstrijd gered.

Barcelona heeft pas twee keer gewisseld. De reservekeeper Pinto trekt zijn jasje al uit. Neymar kijkt al bang naar de kant, hij er uit? Dan grijpt de vedette in. Hij gebaart naar de kant dat er geen wissel nodig is. Messi op goal. Het stadion gonst, de commentators weten niet wat er gebeurt. De kleine Argentijn pakt de handschoenen van Valdes, ze zijn hem veel te groot. Hij doet een hesje van een fotograaf aan over zijn shirt en gaat tussen de palen staan.

Guardolia schrikt. Hij had liever Pinto gezien en Neymar ook naar de douche. Maar vooral: hij heeft Messi zien keepen. Hij was er bij toen Puyol de bewuste foto maakte. Het momentum dat even naar Bayerns kant leek te swingen, is meteen weer terug bij de azulgrana’s. Messi staat in het doel en kijkt uitdagend naar Schweinsteiger, Lahm en Götzke die bij de bal staan, ‘kom maar op’. Hij tikt de daaropvolgende vrije trap uit de kruising. De laatste acht minuten komt er geen bal meer op goal.

In een kinderboek zou Messi ook nog een keer vanuit de eigen zestien het hele veld oversteken en scoren. Dat slaat natuurlijk nergens op. Maar wie er Man of the Match is, is voor niemand een verrassing. Mochten de kranten op 26 mei volstaan, herinnert u zich dan nog even waar u dit voor het eerst las.

 

Themaweek 34: Voetbal