Tags

, ,

img_4689Al snel wordt duidelijk dat dit niet zo maar een rechtszaak wordt. Natuurlijk wordt dit ‘the trial of the century’. Alles moet bediscussieerd worden, alles is politiek. Waar wordt de zaak gehouden? Wie is de rechter? Wie zit er namens het O.M. op de zaak? Hoe krijgen we een onafhankelijke jury?

Dat laatste bleek erg lastig. Afhankelijk van de rechtbank, worden juryleden geselecteerd uit de omgeving van de rechtbank. Maar probeer eens twaalf mensen te vinden die nog onafhankelijk zijn, bijna vijf maanden na de moord. De media hebben maanden de tijd gehad, de poppenkast rondom zijn arrestatie was nog vers, iedereen had een mening. De raciale samenstelling is belangrijk, honderden mogelijke juryleden worden geïnterviewd. Uiteindelijk worden twaalf leden aangewezen, sommigen tot verbazing van henzelf.

De rechter wordt Judge Ito, een Aziaat, waarschijnlijk een slimme oplossing om te vermijden dat ras een discussie zou worden. Wat ik me kan herinneren was een van zijn grappigste opmerkingen dat hij zich een getuige niet kon herinneren ‘ You white people all look the same to me’, een opmerking die hij ongetwijfeld vaak omgekeerd heeft gehoord.

Themaweek 32: OJ Simpson

Advertenties