Tags

, , ,

OJ groeide op in San Francisco, studeerde in Los Angeles. De stad waar veel zwarten woonden, maar waar ook de wijken bepaalden wie je was, wat je toekomst was. De tegenstellingen in de stad waren groot. In de jaren zestig waren er rassenrellen, de Watts riots, de jaren zeventig waren niet beter. De stad kwam steeds vaker in het nieuws vanwege de politie die racistisch leek te zijn.

De techniek staat niet stil, dus toen een voorbijganger filmde hoe Rodney King door meerdere agenten compleet werd afgeranseld, volgde er een rechtszaak. Toen de agenten vrijuit gingen, volgden er meer rellen. In LA heerste onder de zwarte bevolking een algemeen wantrouwen ten opzichte van de autoriteiten in het algemeen, de politie in het bijzonder.

OJ probeerde de stap te maken over de kloof. Hij studeerde aan een blanke universiteit, had blanke vrienden, liet zich zelfs niet door Muhammed Ali en andere sporters overhalen om achter de Black Power groep te gaan staan, laat staan zich aan te sluiten. Hij was al wel jong getrouwd met een zwarte dame (de vriendin van zijn beste vriend overigens), het huwelijk hield geen stand.

Themaweek 32: OJ Simpson

Advertenties