Tags

, , , , ,

16-059Bert Klunder – Vette jus, De doorwerkers

Vorig jaar was een van de populairste blogjes op deze site een stukje over Bert Klunder. De cabaretier werd geïnterviewd door Jacques d’Ancona en begon een verhaal over vrouwen. Zijn vertelstijl was uniek.

Helaas voor hem komt veel waardering pas na zijn dood. Ook ik was te laat. Ik ontdekte hem bij de prachtige televisieserie ‘Mannen voor vrouwen’, de DVD wordt hier thuis nog eens in de zoveel tijd uit de kast getrokken. Op een podium heb ik hem helaas nooit zien staan.

Dit boekje zijn teksten van twee van zijn shows. Lijkt me kort, maar gezien de manier waarop hij kan vertellen, gok ik dat dit de basistekst was en dat vanaf een podium het nog wel eens iets uit de hand loopt.

Hij had zo’n unieke verteltrant dat je al lezend de mopperende man op het podium ziet staan die hij zo geweldig kan spelen. Henk Zwakjes en onderwijzer De Windt zijn prachtige typetjes. Van die figuren die door vrienden worden geroemd om hun eerlijkheid, hun recht voor de raap communicatie, maar door vijanden worden gevreesd vanwege een grote bek, een altijd klagende houding en een te rechtstreekse of ongenuanceerde benadering.

Citaat Henk Zwakjes: “Maar niks, hoor. Henkie kunnen we wel in de steek laten. Henkie heeft toch geen gevoel, Henkie is toch maar een man. Nee, vrouwen, die zijn pas gevoelig. Als je voor elke gedachte vierduizend woorden nodig hebt, dan ben je pas gevoelig. Als je om de zin ‘zoiets van, zoiets van’ hebt, dan ben je pas een écht mens. Als je weet hoe je breien moet, als je borduren kunt, dan hoor je er helemaal bij. Als je elke week naar de markt gaat om een bos bloemen te kopen omdat het zo gezellig staat in huis, dan ben je pas een echt mens. Maar o wee als je weet wat een verdeelkap is. Dan moet je dood. Dan ben je van lager allooi, dan moet je je overal buiten houden. Dan houden we de goede gesprekken wel met onze vriendinnen, over de telefoon. Over gevoel, over wat je zoal kunt voelen in verschillende situaties en hoe dat dan voelt.” (p.42/43)

Citaat meester De Windt: “Maar tegenwoordig zijn ze onder ons. Tegenwoordig werkt het in glanzende gebouwen. Tegenwoordig heeft het allemaal een keurig pak aan. Tegenwoordig kan alles. Tegenwoordig word je genaaid door degene van wie je het niet verwacht. Tegenwoordig belazert iedereen iedereen. Zonder een viool of niks in de buurt. Tegenwoordig geeft het leiding aan een school. Tegenwoordig is het de veldwachter die de kip heeft gestolen. Daar zit ie, onze veldwachter, kijk hem spijt hebben. Als-ie een pistool had, schoot-ie me dood.
Niet echt slim, voor iemand met gymnasium. Om iemand die overspannen is het woord te geven. Valt me eerlijk gezegd een beetje tegen voor iemand met gymnasium. Je zou zeggen: iemand met gymnasium bedenkt zich wel drie keer. Maar niks, hoor. Zie me nou nog maar eens het podium af te krijgen. Op een charmante manier. Met je gymnasium. Dat gaat niet lukken. (p.64)

Nummer: 16-059
Titel: Vette Jus, De doorwerkers
Auteur: Bert Klunder
Taal: Nederlands
Jaar: 1998
# Pagina’s: 95 (14291)
Categorie: Cabaret
ISBN: 90-6806-280-8

Meer:
Een lijk kan heus wel even wachten
Over vrouwen
Wikipedia
Mannen voor vrouwen

Themaweek 31: Boeken