Tags

, , , , , , ,

16-070Half 3 Nummer 7

In zijn eentje tegen de gevestigde orde, Ruud Doevendans moet het vast wel eens gedacht hebben. Hard Gras ligt in elke boekhandel, zijn geesteskindje Half 3 moest je zoeken. Volgens mij is het geen toeval dat hij de biografie schreef van Jan van Beveren. De beste keeper die Nederland ooit had, volgens vele kenners, moest opboksen tegen de macht van de Ajacieden bij Oranje. Dat was natuurlijk niet te doen. Nederland speelde twee WK-finales met een mindere keeper, omdat niet altijd de besten spelen.

Doevendans trok er zich niet veel van aan, hij ging door met zijn hobbyproject, rijk zal hij er wel niet van geworden zijn. Ik heb al meerdere uitgaven gelezen, maar raakte toch het pad kwijt. Onlangs stopte hij met Half 3 en bood via zijn site oude exemplaren aan voor een vriendenprijs (tip!). Dus schafte ik ook weer een stapel aan. Weliswaar een paar dubbelen, maar die geef ik dan wel weer aan vrienden die het waarschijnlijk ook wel de moeite waard vinden.

Verder lezen dus, deel zeven. Het minste onderdeel vind ik het mislukte experiment van het uitschrijven van het commentaar van een oude wedstrijd. Zestien bladzijden voor de tweede helft van Oranje tegen Oostenrijk in 1957, een mislukte WK-kwalificatie. Leuker zijn de analyses. Wie was er beter, Platini of Zidane. Met een schijnzekerheid (twee cijfers achter de komma voor een wedstrijd?) kwam er toch uit dat het lastig vast te stellen was. Tja, moet je daarvoor zo’n lang verhaal schrijven. Opvallender is de analyse van de slechtste Europacup finale van Johan Cruijff. Hij was beslissend, maar speelde nooit zo slecht. In 1972 was Cruijff al bezig met zijn spel aan te passen. Vooruit denken, de kwaliteit van de echte toppers.

Het interview met Harry Lubse vond ik boeiend. Als speler heeft hij me nooit zo geraakt, maar zijn vermogen tot reflectie, zijn zelfkennis, maken het een erg lezenswaardig verhaal. Ook de levensloop van Rinat Dasajev levert prachtige lectuur op. Al zal het zeker helpen dat er meer verhaal zit in triestheid dan in glorie.

Citaat: “Tegenwoordig huren we een zaaltje in Haarlem. De pakweg twintig leden komen uit alle windstreken, daarom zie je die ouwe knarren binnen komen lopen met een koffertje waarin ze hun teams hebben. Volgend jaar bestaan we 25 jaar. Een unicum voor zo’n spelletje!”. (p.38)

Nummer: 16-070
Titel: Half 3 nummer 7
Auteur: Ruud Doevendans e.a.
Taal: Nederlands
Jaar: 2013
# Pagina’s: 104 (16206)
Categorie: Voetbal
ISBN: 978-90-79067-00-8

Meer:
Nummer 4
Nummer 3
Nummer 2
Nummer 1
Website

Themaweek 28: Sportboeken