Tags

, , , , , , , , ,

16-052Yoeri van den Busken – De Kist

Via Panenka-magazine kreeg ik de uitnodiging om naar de boekenpresentatie van De Kist te gaan. In Doetinchem op de Vijverberg, bij de club die hem een jaar geleden nog tot erelid uitriep waren vele coryfeeën uit de voetbalwereld verzameld. En de pers. En zijn fanatieke fans, vrienden en familie. En ik dus.

Een leuk evenement om eens mee te maken. Kraaij junior die uitlegt dat hij Erik ten Hag ooit betrapte bovenop de dochter van de trainer. De schrijver die zelf leuke stukjes uit het boek mocht voorlezen. Een aantal fanatieke fans over de impact die De Kist had op hun club, zelfs hun leven. En tussendoor de man zelf, die op eigen wijze een aantal verhalen van commentaar voorzag.

En wanneer je daar dan toch bent, dan blijkt het niet zo lastig om een recensie-exemplaar mee te krijgen. De officiële recensie staat natuurlijk in Panenka 9.

Citaat uit mijn eigen recensie: Wat opvalt is dat zonder enige uitzondering iedereen die met of onder de Kist heeft gewerkt extreem positief over hem is. Zijn voetbalvisie is niet zo moeilijk. Hij is nog uit de tijd ver voor de vijf secondenregel en de halfspaces. Gewoon met zijn allen flink jagen, over het hele veld, spektakel bieden, het publiek tevreden houden. Toch is Kistemaker niet van het lagere divisievoetbal in Engeland. Hij houdt ook van mooie, sierlijke voetballers. Die maken het verschil. Maar dat kunnen ze pas als hij een aantal stevige kerels, schrapers erachter staan. Hij wist zijn teams altijd goed te motiveren, presteerde vaak beter dan op basis van het materiaal verwacht mocht worden.

En ook: Zoals je mag verwachten van een boek dat door VI wordt uitgegeven, leest het boek vlot weg. De kunst van de vlotlezende biografie lijkt de zijn de chronologische volgorde los te laten. In plaats daarvan neemt de schrijver Kistemaker mee naar vele plekken uit zijn rijke trainersloopbaan. Zonder uitzondering levert dat een grote hoeveelheid prachtige anekdotes op. Als de trainer ze zelf niet vertelt, is er altijd wel iemand die er een paraat heeft. Niet altijd even netjes, maar daarom niet minder leuk.

Enige kritische voetnoot, die ik hier, achteraf, wel wil toevoegen is dat het in mijn ogen te veel is geschreven met het publiek voor ogen. Natuurlijk wil een schrijver dat hij gelezen wordt. Natuurlijk is de figuur Kistemaker ontzettend geschikt voor een boek vol mooie verhalen. Maar kan er in een biografie niet ook iets verder gekeken worden? Waarom kwam de Kist niet meer aan de bak in het betaald voetbal? Hoe kan iedereen positief zijn, maar is FC Utrecht, geen succes overigens, de grootste club op zijn CV?

Citaat: “’Volgende week gaan we een stukje rijden en een visje eten’. Het was geen vraag, maar een mededeling. Want een dag op stap met Simon Kistemaker kent altijd drie zekerheden: er wordt gelachen en gevloekt en er komt vis op tafel. Deze keer ligt er op zijn bord een kabeljauwfilet met de afmeting van een baksteen. ‘Ik denk dat ik er vast nog eentje bestel, als reserve’, zegt hij met een stalen gezicht. ‘Ik heb trek.’ “ (p.87)

Nummer: 16-052
Titel: De Kist
Auteur: Yoeri van den Busken
Taal: Nederlands
Jaar: 2016
# Pagina’s: 356 (12797)
Categorie: Voetbal
ISBN: 978-90-679-7123-2

Meer voetbalbiografieën:
Rene van der Gijp
Johan Cruijff
Frits Korbach
Andy van der Meijde
Michel Boerebach
Steve Mokone
Diego Maradona
Kuif den Dolder
Thomas Skuhravy
Toni Schumacher

 

Themaweek 27: Sportboeken