Tags

, ,

Het best bezochte blogje uit 2016 is een stukje dat vele discussies opleverde. In juni geschreven over de voetbalclub uit deze streek. Die het dus tegen veler verwachting in toch redde. Al blijven sommige vragen, misschien wel voor eeuwig, onbeantwoord.

Ik heb medelijden met jullie. Een van de ergste emoties in de sport, zoals toen Feyenoord met 10-0 verloor. Jullie kunnen er weinig aan doen. Maar je ziet het voor je ogen gebeuren, je club gaat kapot.

Toch begrijp ik de KNVB en de rechter. Vijf jaar geleden vertrok Jan van Halst. Heel voetballend Nederland had en heeft vertrouwen in hem. Er werden weinig vragen gesteld. Doyen kwam binnen eind 2013. Ook toen een paar kritische vragen, maar uiteindelijk vond een overgrote meerderheid dat jullie toen nog geliefde voorzitter gelijk had, vele clubs deden het, waarom jullie niet?

Ondertussen bleken het allemaal signalen, de club ging in volle vaart naar de kloten. Degradatie dreigt, een faillissement lijkt het logische gevolg. Ik snap dat jullie vechten voor jullie club. Ik vind ook dat de KNVB een heleboel fout doet. Maar zoals ik vele van jullie persoonlijk ken, intelligente wezens, die een goed gesprek kunnen voeren, zie ik de laatste maanden alleen maar blinde clubliefde. Sjaak Swart werd er belachelijk om gemaakt.

Maar wie legt nu even uit hoe het precies zit? Tussen de linies becijferde dat er in 5 jaar tijd bijna 40 miljoen winst werd gemaakt op transfers. Tegelijkertijd beweert Johan Derksen dat de voormalige directie liefst 21 miljoen in de club stak. Dan is er dus ergens een miljoen of 60 verdwenen. Dat zijn niet de transfers van Corona en Tadic. Dat is niet het salaris van Engelaar, toen hij nog even een paar keer mocht invallen. Dat verklaart niet waarom Doyen nu nog steeds meer dan 8 miljoen claimt. De hypotheek van 34 miljoen op het stadion drukt zwaar, maar is met de goede bezetting van de tribunes nog te overzien.

Het geloof van de rest van Nederland is weg. Ook bij mij. Er klopt te veel niet. De drie lijken uit de kast in het laatste half jaar zijn niet de laatsten. Kan niet. Ook de huidige directie probeert wat het kan om eredivisie te blijven spelen. Een argument tegen degradatie is dat daar geen rekening mee gehouden was. Dat is dus ook slechte bedrijfsvoering van de club, als je vlak voor de winterstop op een nacompetitieplek staat en je sterspeler dreigt te vertrekken, dan is degradatie op sportieve gronden een reële optie. Dan neem je die optie mee in de onderhandelingen.

De straf zou te zwaar zijn, de consequentie moet je meenemen, ‘dat doet een goede rechter’. Dus als papa te veel gedronken heeft, een ongeluk veroorzaakt, is een geldboete voldoende straf, want anders raakt hij zijn baan kwijt, hebben zijn kinderen minder te eten? Is dat wat jullie bedoelen?

Jullie fans stellen slachtoffer te zijn van twee megalomanen. Maar jullie stonden wel te juichen toen zij jullie groter maakten dan eigenlijk mogelijk was. Jullie grepen niet in toen de signalen er steeds duidelijker kwamen. Jullie vinden dat je recht hebt op eredivisie, maar denken ze dat in Doetinchem en Venlo ook niet? Of in Leeuwarden en Breda? Dat terwijl jullie al een halve eeuw door staatssteun bij elkaar gehouden worden.

Een stapje terug is een gunst. Net als RBC naar de vijfde klasse is ook een mogelijkheid. Er is geen automatisch recht op voetbal op het hoogste niveau. Ook grotere clubs als Juventus, Milan, Rangers en Marseille kregen terechte straffen. Zij kwamen er ook weer bovenop. Misschien jullie ook wel. Succes.

Themaweek 26: 2016 in 1 week