Tags

, , ,

Al vele jaren gaan we met school naar Münster. Leuke opdracht, al zeg ik het zelf, voor de tweedejaars die als gids ons en de eerstejaars een stadswandeling gaven. Gids in de oude stad en langs de Weihnachtsmarkten.

Voor het eerst zag ik politie in de stad. Duidelijk aanwezig, met flinke geweren in de aanslag. Voor het eerst was het ook rustig. De laatste jaren leek het steeds drukker te worden. Dit jaar nog niet de helft van de bussen ivm vorige jaren.

Blijkbaar waren velen bang. Te bang. Maarten van Rossem zei deze week nog terecht dat wanneer mensen statistieken zouden begrijpen, er minder angst zou zijn. Natuurlijk heeft hij (weer) gelijk.

Maar het blijft jammer dat de goeddenkenden niet verder komen dan een kaarsje bij de Vredeszaal te Münster. Dat de angst het lijkt te winnen. Dat sensatie belangrijker blijkt dan duiding. Dat uitsluiting de natuurlijke reactie lijkt, terwijl aanhalen veel meer effect zou hebben.

Dat we na een paar duizend jaar beschaving nog steeds moeite hebben om rekening te houden met elkaar. Dat strijd de boventoon voert, niet samenwerking.

En dat zijn trieste kerstgedachten. Hopelijk krijgt John Lennon ooit gelijk. Ik geloof er in: War is over, if you want it!

Advertenties