Tags

, , ,

Nummer  114
Artiest  10.000 Maniacs
Titel  What’s the matter here
Jaar  1987
Wikipedia  What’s the matter here?
Website  Maniacs
Tekst  Natalie Merchant

Met de trein naar Werchter, net geslaagd, met een flinke groep gingen we op pad. Tentje in een weiland, bij de ingang de halve groep al kwijt. Sting wilden we zien. En John Hiatt. En ach, Inxs en Los Lobos zijn ook best leuk. Bryan Adams was niets, maar je kunt niet alles hebben. Bij binnenkomst speelde er een bandje waar ik nog nooit van gehoord had. Een mevrouw in een soepjurk, softe muziek, dit was wel het laatste wat ik verwachtte van een festival. Dit moesten dan de 10.000 maniacs zijn.

Maar ondanks de eerste, foute want onwetende, indruk, bleek het hele aardige muziek te zijn. De zangeres, Natalie Merchant, had een geweldige stem. De liedjes klonken goed, dit was de perfecte opening voor een dag vol herrie. beschaafde muziek, die ook nog ergens over gaat (al had ik dat op dat moment natuurlijk niet door), dit waren zeker geen maniacs, ondanks hun naam.

Een aantal albums later besloot Natalie Merchant uit de band te stappen, voor mijn gevoel was de band toen klaar. Haar (prachtige) solo-albums bevestigden dat zijn de bepalende factor was in de band. Maar al zoekende voor dit stukje zag ik dat de band nog wel bestaat. Geen idee wat ze doen, geen nieuw nummer gehoord de afgelopen decennia, maar goed. Ik ben fan van Merchant, die in dit nummer de moeilijke situatie beschrijft of je wel of niet mag ingrijpen in andermans privéleven. Wat doe je als je het idee hebt dat de buren niet zo netjes met hun nageslacht omgaan? Wat is er aan de hand?

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.