Tags

, ,

Nummer  115
Artiest  Jeff Buckley
Titel  Mojo Pin
Jaar  1994
Wikipedia  Mojo Pin
Website  Jeff Buckley
Tekst  LyricsFreak

“Laat ik eens gaan zwemmen”, dacht Jeff en hij liep met al zijn kleren aan de Mississippi in. Een week later vonden ze zijn lichaam. Een groot muzikaal talent was verloren gegaan. Was het zelfmoord? Invloed van bepaalde middelen? We zullen het nooit weten. Hij is dertig jaar geworden. Er zat nog zo veel prachtige muziek in dat getroebleerde hoofd, daar is iedereen van overtuigd. Maar het zal er nooit uitkomen. Wel het juiste recept om legendarisch te worden, eerst je neus aan het venster drukken en dan jong sterven. Weliswaar drie jaar te oud voor de fameuze club van 27, maar toch.

Voor het grote publiek zal Buckley de man blijven die Hallelujah van de onlangs overleden Leonard Cohen zo geweldig coverde.

Als ik aan Buckley denk, komt het woord intens meteen naar boven. Het album Grace, waar Mojo Pin op staat, is een brok emoties. Dat voel je als je er naar luistert, zonder enige twijfel. Alleen dit nummer al, sleept je mee, al heb je geen idee waar het over gaat. De tekst wordt verschillend geïnterpreteerd. Wat is een Mojo Pin? Volgens Urban Dictionary iets anders dan volgens Yahoo. Diverse andere sites hebben verklaringen en discussies over dit lied.

Laten we het er maar op houden dat Buckley een van die mysteries was en is die de muziek zo hard nodig heeft. En die geweldige muziek heeft gemaakt. Waarvan akte.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.