Tags

, , , ,

us-election

Bron: vectoropenstock.com

Volgende week zijn er verkiezingen in de Verenigde Staten.

Natuurlijk weet bijna iedereen dat Donald Trump niet geschikt is als president. Zelfs zijn eigen volgelingen weten dat. Tig keer failliet. Ongenuanceerd. Onwetend. Vrouwonvriendelijk. Xenofoob. Er is erg weinig aan hem dat presidentieel is. Het zegt veel over de poppenkast die in de VS politiek heet. Vele vreemde figuren gingen hem voor. Vele Amerikanen zijn zo teleurgesteld dat ze liever op een schreeuwende outsider stemmen dan op een beroepspolitica.

Het probleem is niet eens wie er president wordt. Dat hebben we al gezien toen Bush junior president werd (ik durf niet te schrijven: gekozen werd). Het probleem is dat de werkelijke macht bij multinationals, juristen en lobbyisten ligt. Het maakt niet zo veel uit wie er in januari de verhuisdozen mag uitpakken in het Witte Huis. De macht terughalen is door het extreme kapitalisme de grootste uitdaging voor een welwillende politicus. De meeste politici zwichten op weg daar naar toe reeds. Daar ligt het probleem.

Het zou Nederland dus sieren dat we na zeventig jaar ons niet meer verplicht voelen om de VS automatisch te volgen. Dat de Marshall hulp nu wel is afbetaald. Ook een klein land kan een eigen koers volgen. Samenwerken is prima. Blind volgen is dom.

Gerbie vindt iets. Een serie waarin ik in precies 212 woorden probeer het nieuws te duiden.